Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цвета Таскова, която бе задържана под стража след катастрофата край Вакарел с шестима загинали, излиза под гаранция от 5000 лв. Това постанови САС като втора инстанция.

През миналата седмица Софийският градски съд остави Таскова с най-тежката мярка за неотклонение.

Цвета Таскова управляваше лекия автомобил, за който се смята, че причини тежкия инцидент на 13 април с 6 загинали и  26 ранени.

Стопкадър от бТВ.

Според съдебния състав не са налице предпоставки, от които следва да се вземе поисканата от прокуратурата най-тежка мярка "задържане под стража": нито бяха открити данни за реална опасност от укриване на Таскова, тя няма други криминални или противообществени прояви.

Съдиите предложиха аргумент и че разследването на катастрофата, както и автотехническите експертизи се очаква да отнемат изключително продължителен период от време.

Пред медиите бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който е адвокат на жената, каза, че справедливостта е причината да се наложи парична гаранция. Кокинов обясни, че законодателят е предвидил за такъв тип непредпазливи деяния да има ограничение във времетраенето на най-тежката мярка не повече от 2 месеца.

Той допълни, че психическото състояние на Таскова не е добро. Според Кокинов при толкова много пострадали и множество експертизи, които трябва да се назначат, делото няма да влезе в съда поне 12 месеца.

Кокинов изрази увереност, че е рано да се правят изводи дали само Таскова е виновна. Според адвоката лек автомобил трудно може да изтласка автобус, ако шофьорът му не е завъртял волана.

Прокурор Мирослав Ангелов каза пред журналисти, че не се знае кога ще бъде готова тройната автотехническа експертиза, но тя ще даде отговор дали има съпричиняване на произшествието.

Самата Таскова заяви, че съжалява за случилото се. По време на заседанието стана ясно, че автобусът се е движил праволинейно с постоянна скорост преди инцидента и няма данни за неправомерно поведение на водача. Обвиняемата е предприела изпреварване, като е накланяла колата в различни посоки, вследствие на което се е блъснала в автобуса. Според прокуратурата не е констатирана каквато и да било техническа неизправност на автомобила.

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

Интересно кога ще обърнат

Интересно кога ще обърнат внимание на шофьора на Юнион Ивкони как е карал преди катастрофата и също така как е реагирал на удара. Като професионален шофьор би трябвало да владее машината по-добре и да може да предпази пътниците при подобни инциденти. За мен поне виновни за броя на жертвите са и двамата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.