Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф (Руди) Джулиани ще защитава президента Доналд Тръмп при разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори. Новината съобщи Джей Секулов, също част от юридическия екип на американския президент, цитиран от Си Ен Ен.

Джулиани, който сега е прокурор в Ню Йорк, ще се бори за по-бързо приключване на разследването, казва самият той.

“Ще поискам от Робърт Мълър списък с необходимите стъпки за приключване на разследването… В зависимост от тях, ще се съобразим с исканията на прокурора възможно най-бързо, може би дори в рамките на няколко седмици“, заяви Джулиани пред пред Си Ен Ен.

Бившият кмет на Ню Йорк, станал известен у нас във връзка с атентатите  от 11 септимври, когато управляваше града, се познава с прокурора Робърт Мълър от дълго време. Двамата са работили заедно в правосъдното министерство и са си сътрудничели, когато Мълър е бил директор на ФБР, а Джулиани – кмет на Ню Йорк.

Джулиани заяви също, че Тръмп никога не е обмислял да уволни Мълър, защото знае, че подобен ход би бил “непродуктивен“. Това само би удължило разследването, казва новият адвокат на Тръмп и добавя, че Мълър е справедлив.

Робърт Мълър разследва възможната руска намеса в американските президентски избори през 2016 г. Това включва и възможните връзки между щаба на американския президент и Русия. Вече бяха повдигнати обвинения на председателя на щаба на Тръмп Пол Манафорт и на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Джулиани, който беше кмет на Ню Йорк между 1994 и 2001 г., е сред поддръжниците на Тръмп при изборите преди две години. Той дори беше спряган за държавен секретар на САЩ, но Тръмп избра Рекс Тилърсън, когото уволни преди месец.