Главата на Българската православна църква патриарх Неофит се намира в реанимацията на болница "Токуда", но е изведен от критичното състояние, в което е постъпил снощи, и състоянието му е стабилно. Това стана ясно от публично изявление на представители на лечебното заведение.

Той все още е в реанимацията, но се чувства добре. Лекарите ще вземат отношение дали е уместно да бъде приведен на по-лек режим на обгрижване.

Патриархът в момента е в отлично състояние, възстановени са констатираните нарушения. Днес започва неговата активна рехабилитация. На по-следващ етап ще се прецени дали трябва да се преведе отново в кардиологията или в неврологията в отделение с по-ниска степен на интензивност, каза проф. Николай Младенов от болницата.

Негово Светейшество е бил приет в болницата вчера следобед поради проблеми, свързани с хроничното му заболяване. 72-годишният патриарх Неофит има сърдечни проблеми и наскоро е бил и в санаториум в Банкя.

По-късно днес и от Българска патриаршия излязоха с нарочно съобщение по въпроса. Текстът му е следният:

Поради големия обществен интерес и за да бъдат избегнати неволни грешки и спекулации Ви известяваме за следното:

Вчера, 18 април, сряда, поради възникнал здравословен проблем Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит бе приет в клиника по кардиология на болница Токуда в София. По информация от дежурния лекар от тази сутрин, състоянието му е стабилно и той се чувства добре. Въпреки това специализираните медицински екипи продължават внимателно да го наблюдават.

Ние, архиереите, духовенството и миряните в БПЦ се молим за пълното му оздравяване и призоваваме всеки, който иска, да се присъедини към нас в молитвата ни за Първопредстоятеля на родната ни Църква.

По-късно днес Западно и средноевропейски митрополит Антоний даде брифинг в сградата на Св. синод по повод здравословното състояние на Негово Светейшество. Интересно е, че събитието се излъчваше на живо във фейсбук на страницата на БПЦ- Българска патриаршия.

 

 

"Той е в съзнание, контактен е – именно затова Св. синод взе това решение (за изявлението, б.р.), за да няма спекулации - че е припаднал и др.

Негово Светейшество е в съзнание, контактен е, разговаря с лекарите. Така че нормално е човек да се почувства и заради атмосферното налягане, и заради преумората – различни може да има причини, които да доведат до прилошаване.

В крайна сметка всичко е наред.

Има хора при него, не е останевен сам – освен лекарите и хората, които са денонощно с него от Митрополията. Има и викариен епископ, и протосингел, на които може да делегира права. Но това не е в момента важно."