421 дни! Толкова продължи управлението на правителството на Пламен Орешарски. През 404 от тях питахме КОЙ? И протестирахме. Сега правителството е в оставка, а след броени дни ще се закълне служебен кабинет, който да подготви предсрочните избори на 5 октомври. Време е за равносметка на свършеното и несвършеното. 

"Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативна политика. Това е моето верую. Така смятам аз." По този начин дефинира принципите си на работа професорът по синтаксис Мариана Георгиева, министър на младежта и спорта в оставка. Каквото и да значи това. Цяла година журналисти и наблюдатели се забавляваха с нейния сложен академичен изказ. Спортните хора не се забавляваха - Георгиева остана неразбрана не само с думите, а и с действията си.

За една година тя нямаше как да спаси младежта и спорта в България, но пък нейните и на екипа й усилия доведоха до още по-голямото им забатачване. Министърката дойде не само със засукани фрази, а и със закани да разкрие жестоки далавери на своите предшественици. И с една от любимите мантри на всички управници в спорта: за поставяне на нови основи, за насочване на фокуса към аматьорския и детско-юношеския спорт. Естествено, че не така просто казано, а с нейния си изказ. Всичко така си и остана - на обещания.

Георгиева отпусна пари за ремонт на бази, спортни училища и построяване на площадки и игрища. Дотолкова се изчерпват видимите позитивни страни на управлението на професора по синтаксис. Реформи нямаше, а там, където имаше, бяха меко казано недомислени и "грапави". Както вече бе отбелязано в други медии, държавата бе майка за едни спортове и мащеха за други. 

"Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам. Иначе ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи." Мариана Георгиева...

Най-значимата промяна на кабинета на Георгиева бе решението клубовете да бъдат финансирани директно от министерството, а не парите им да минават през спортните федерации, които да ги разпределят. По този начин се целеше избягване на практиката с боричкане за средства в самите федерации и съмненията, че парите се дават по симпатии. Новата практика не се оказа панацея, а предизвика още по-голямо разделение и скандали. Клубовете потънаха в бумащина и хаос.

Парите на едни и същи клубове с едни и същи успехи за 2013-а и 2014-а, но с повече спортуващи, примерно, намаляха драстично, в някои случаи - двойно. А бюджетът за спорт за 2014-а бе 66 милиона лева - почти колкото за 2013 г., като средставата от държавния бюджет бяха увеличени с два милиона лева от 38,5 на 40,5 млн. Останалото дойде от тотализатора.

"Това, че имаме вече за пръв път български тенисист на четвъртфинал на турнир от Големия шлем, показа възможностите на Гришо и добрия синхрон между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по тенис." Така се удари в гърдите Мариана Георгиева в началото на годината, когато Димитров стигна четвъртфинал в Австралия.

Кои бяха привилегировани?

Борба, вдигане на тежести, художествена гимнастика, бокс... Няма лошо, тези дисциплини носят (по-точно носеха!) медали на България. Но се стигна до парадокси. Като например готвещата се в Азербайджан Станка Златева да получава пари от държавата, а такива се полагат и на клуба й - "Левски". "Сините" борци оглавяват класацията по финансиране с близо 140 000 лв. най-вече с аргумента, че в техните редици е... Станка Златева.

Единственият представител на отборните спортове в топ 10 е баскетболният "Левски" с иначе скромните 46 000 лв. Но защо точно този баскетболен тим, а не някой друг? Защото има най-много национали във всички възрасти и успял да защити позициите си! А дали случайно няма общо с факта, че спонсор му беше трибуквената затворена банка?

В крайна сметка цели спортове - като например зимните, получиха по-малко пари, отколкото клубовете в изредените по-горе дисциплини. А за зимните бе планиран един много щедър ремонт на Зимния дворец на спорта в Студентски град за над 40 милиона лева. Добре, че това правителство подаде оставка, та ремонтът изобщо да не тръгне, защото за толкова пари могат да се построят няколко зали.

"Аз трябва да съм тази, дето да върви по бръснача и да пали свещи, защото законът е навсякъде около мен, а над мен е капакът на налягането на феновете." Мариана Георгиева...

Ощетените

Споменатите зимни спортове, плюс Нейно Величество царицата - леката атлетика. Там парите бяха орязани драстично. Нали сте чували една приказка от последните години, как лекоатлетите са туристи, как за тях се изливали купища пари, а те дори не влизали във финали на големи първенства. Е, министър Георгиева явно реши да размаха пръст на този спорт. Та и в бъдеще да няма успехи. 

Опозицията често критикуваше Георгиева и искаше обяснение защо държавата заделя най-много средства от бюджета и по програми за строителни дейности и ремонти на спортни обекти в градове, в които кметовете са от ДПС и БСП. Наглед не е така, но е факт, че Пловдив и Бургас, например, получиха трохи. Градът под тепетата още не може да завърши митичния си многофункционален колодрум. А край морето един прекрасен комплекс като стадион "Черноморец", който при това е близо до центъра, линее, а би могъл да приеме стотици деца и аматьори.

Ощетен е целият български спорт. Ощетен от едни формули за разпределение на парите към клубовете, пред които би си блъскал главата и най-красивият математически ум. Ето ви един пример: F5 = KOIij, *K1ij + KSPij, *K2ij + KEPij, *K3ij +KRPij, *K4ij. Ко? Не!

Но с формули или не, голяма част от българския спорт не получи нито лев за първите шест месеца от годината. При вече сключени договори с държавата. Как са участвали в състезания у нас и в чужбина, как са плащали заплати, разходи и наеми? Със заеми, от спонсори, оттук, оттам...

"Вярвам, че това е вярната политика. И ще ви кажа защо. Защото и Тайбе Хюсеин, и Станка Златева са момичета, които са от малки населени места. Не се знае от това село Гулийка, където има 20 деца, което ви притеснява, дали няма да излезе един Бербатов", гласи една от прочутите реплики на министър Георгиева.

А дано, ама надали, г-жо министър! Защото родителите на новия Бербатов - учители по физическо или треньори, хванаха пътя към Терминал 2. Новият Бербатов ще излезе от игрище в Англия, Германия, Франция, Италия или Америка. Не от Гулийка.