Хиляди социалисти се събраха под дъжда на Бузлуджа, за да отбележат 123 години от основаването на Българската социалдемократическа партия на Димитър Благоев. После тя променя името си, минава през БКП, а от 1990 година е БСП.

Бившият лидер на партията Сергей Станишев предаде символично поста на новоизбрания Михаил Миков.

"Да е жив и здрав и да му пожелаем да постигне много повече, отколкото успях аз", пожела Станишев.

Михаил Миков използва лошото време, за да внесе оптимизъм с думите "Винаги след това изгрява слънцето".

"Октомври не е бой последен. Октомври е битка по пътя за една по-добра България, за едно по-добро управление и едно по-силно БСП. Ние ще спечелим тази битка – напук на десницата, напук на онези, които се борят срещу лявата идея“, каза от трибуната Миков.

Изразът "бой последен" е познат на всички социалисти от Интернационала - химн на международното социалистическо движение.

"Бой последен е този,
дружно вси да вървим,
с Интернационала
света да обновим!"
Това е втори цитат от песен, който политик прави публично в последните дни. Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан цитира песен за "на Кольо Рашков бостана" по повод шегите на левицата, че партньорството между Борисов и Местан произвело коалицията "Бостан".

На Бузлуджа активът на БСП заяви, че бъдещата "широка лява коалиция" този път ще носи името на партията, защото досегашното "Коалиция за България" не било достатъчно ясно за избирателите.

В петък ще има пленум на партията, на който трябва да бъде избрано ново Изпълнително бюро, а след това Националният съвет трябва да утвърди новото име на коалицията.