Изготвена от Швеция и дописана от Русия проекторезолюция, изразяваща подкрепа за разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в сирийския град Дума, бе отхвърлена в Съвета за сигурност на ООН, предадоха ТАСС и Франс прес.

Текстът бе подкрепен от пет страни, включително Русия и Швеция. "Против" гласуваха четири страни, включително САЩ и Великобритания. Шест страни се въздържаха.

За да бъде приета проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, тя трябва да получи минимум девет гласа в своя подкрепа и да не й бъде наложено вето от една от постоянните членки - Русия, Китай, Франция, Великобритания и САЩ. Вето може да се налага само ако даден текст бъде подкрепен с поне девет гласа, отбелязва Ройтерс.

Американският самолетоносач "Хари Трумън" е на път за Сирия. Снимка ВМФ на САЩ

ОЗХО заяви вчера, че ще изпрати свои разследващи в Дума, където опозиционни активисти твърдят, че десетки души са убити при химическа атака на 7 април. ОЗХО може само да потвърждава или опровергава използването на химически оръжия, без да идентифицира извършителите, отбелязва АФП.

ОЗХО вече има мандат за такова разследване, но руският текст цели да се следи изкъсо и да се влияе на разследването, заяви постоянният представител на САЩ Ники Хейли, цитирана от ДПА. Постоянният представител на Великобритания Карън Пиърс подчерта че ОЗХО няма правомощията да идентифицира извършителите на химически атаки, поради което такива нападения остават безнаказани.

По-рано Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ, в която се предвиждаше създаване на механизъм за разследване на използването на химически оръжия в Сирия след предполагаемата химическа атака на 7 април в град Дума, предаде Франс прес.

Американският текст бе подкрепен от 12 страни, Русия и Боливия гласуваха "против", а Китай се въздържа. В проекторезолюцията се предлагаше създаване на "нов независим механизъм за разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Това е 12-ото руско вето на проекторезолюция на ООН за Сирия от началото на сирийската война през 2011 г., отбелязва БТА.

Снощи руски висш чиновник опроверга информациите за бягство на сирийския президент Башар Асад. Няколко медии в Близкия изток пуснаха съобщения, че диктаторът и семейството му са били тайно прехвърлени в Иран като предпазна мярка предвид възможните ракетни удари по Сирия.