Откакто обяви кандидатурата си за президент на САЩ, Доналд Тръмп изговори такива неща за имигрантите и за границата с Мексико, каквито никой друг американски президент не е казвал. Сега обаче той прибягва пряко към инструментариум, използван от неговите предшественици, изпращайки на границата войници от Националната гвардия, коментира Номаан Мърчант от Асошиейтед прес.

Когато бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама разположиха гвардията по границата с Мексико, те притискаха Конгреса да приеме коренна реформа на имиграционната политика. И двамата не успяха в това начинание. Правителствен доклад от 2011 г. направи извода, че действията по изпращането на гвардията от Буш и Обама са стрували най-малко $1.3 млрд. на американските данъкоплатци. 

Тръмп също се опитва да промени имиграционното законодателство.

Досега обаче Конгресът е одобрил финансирането само на малка част от граничната ограда, която той обеща по време на предизборната си кампания. Затова президентът каза миналата седмица, че иска да изпрати между 2000 и 4000 войници от гвардията на границата, докато бъде издигната стената. Тръмп смята, че това разполагане е от ключово значение, за да бъде подпомогната граничната полиция на САЩ, която след известен спад миналата година отново залавя обичайния брой хора, опитващи се да я преминат (откъм Мексико). 

В събота Тръмп написа в Туитър:

"Запечатваме нашата южна граница. Хората в нашата велика страна искат Безопасност и Сигурност."

Официални представители на щатите Тексас и Аризона обещаха първите 400 войници да бъдат разположени по границата до няколко дни, а министърът на отбраната Джеймс Матис каза, че Пентагонът ще поеме издръжката на всичките 4000, ако е необходимо, до септември. 
Ето хронология на разполагането на Националната гвардия през последните години, какво са казали президентите, взели навремето решения за това, и какво беше състоянието на границата тогава в сравнение със сега: 

ОПЕРАЦИЯ "ЛЕТЯЩ СТАРТ", юни 2006-юли 2008 г.

КАКВО КАЗА ПРЕЗИДЕНТЪТ БУШ:

"Десетилетия наред САЩ не са успявали да наложат пълен контрол над своите граници. В резултат мнозина, които искат да работят за нашата икономика, успяват да проникнат през нашата граница, и милиони (от тях) остават тук." 

Обявявайки операцията, Буш призова Конгреса да приеме "всеобхватна имиграционна реформа". Използвайки много по-различна риторика от Тръмп, Буш каза, че имигрантите без легален статут са "част от американския живот". 

"Това са реални проблеми. Ние обаче трябва да помним, че огромното мнозинство от нелегалните имигранти са свестни хора, които се трудят упорито, подкрепят своите семейства, изповядват религията си и водят отговорен живот", каза той. 

КОЛКО ВОЙНИЦИ: Не повече от 6000 членове на гвардията през първата година, като броят им бе намален на 3000 през втората.

КЪДЕ: Около 2400 бяха изпратени в Аризона през първата година, според доклад за хода на операцията на гвардията от 2008 г. Други 1500 бяха изпратени същата година в Тексас, 1200 в Калифорния и 900 в Ню Мексико. Гвардейците бяха набирани от всички щати в страната.

ЗАЩО: Буш каза, че се опитва да печели време, за да укрепи кадрово граничната полиция, "създавайки наблюдателни системи, анализирайки разузнавателни данни, изграждайки огради и прегради за автомобили, шосета за патрулиране, и обучавайки персонала." Той добави, че гвардейците няма да имат правоналагащи отговорности" и че САЩ "нямат намерение да милитаризират южната граница". 

КАКВО СВЪРШИ ГВАРДИЯТА: Макар че нямаха право да арестуват, гвардейците, според данни на правителството за 2-годишния период на операцията, са помогнали за 12% от залавянията на мигранти и за 9% от случаите със заловена на границата марихуана. 

ЦЕНА НА ОПЕРАЦИЯТА: 1.2 млрд. долара според Сметната палата. 

ПРОБЛЕМИ: В статия за сп. "Джойнт форс куотърли" през 2009 г. майор Дейвид Чърч, командир на Националната гвардия по време на операция "Летящ старт", писа, че "внезапното формиране" на операцията е дало на Националната гвардия и на митническата служба на САЩ "малко време за подготовка, запознаване и координация". Двете агенции са имали трудности в комуникирането и обмяната на информация "без предварителна координация и здраво единодействие между тях", макар че тези проблеми постепенно са били преодолени. 

Новата стена ще се гради по нов начин.

ОПЕРАЦИЯ "ФАЛАНГА", юли 2010-септември 2011 г.

КАКВО КАЗА ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБАМА:

"Ние няма да разрешим проблема само като изпращаме там войници от Националната гвардия. Ние ще разрешим този проблем, защото сме създали порядъчна, честна, хуманна имиграционна рамка, която позволява на хората да имигрират в тази страна по легален начин. Работодателите отговарят за наемане на легално присъстващи тук работници."

КОЛКО ВОЙНИЦИ: Първоначално до 1200 гвардейци, макар че някои от тях продължиха да участват в операции, последвали първоначалното разполагане. 

КЪДЕ: Около 560 гвардейци бяха пратени в Аризона. Според генерал Хуго Салазар, командир на Националната гвардия в Аризона, всичките четири югозападни гранични щати подкрепиха операцията със собствени гвардейци.

ЗАЩО: Обама каза, че гвардията може "да помогне с разузнаване, борба с трафика на дрога и хора по границите" и като разтоварва Граничната полиция, давайки й възможност да се занимава с правоналагащите си задължения. 

КАКВО СВЪРШИ ГВАРДИЯТА: Според данни на правителствената Сметна палата, от началото на разполагането до май 2011 г. гвардията е помогнала за 6% от всички залавяния на мигранти и за 2.6% от залавянията на марихуана. 

ЦЕНА НА ОПЕРАЦИЯТА: 110 млн. долара през първата година, според Сметната палата.

ПРОБЛЕМИ: Политици повдигнаха въпроса дали разполагането си струва разходите, особено след като гвардейците нямат право да извършват арести. Джон Дейвид Франц, кметът на граничния град Идалго, щата Тексас, каза пред в. "Вашингтон пост":

"Като кмет няма да кажа, че ние не искаме повече сигурност. Но като данъкоплатец? Бих казал нещо друго."

(БТА)