Сагата „Игра на тронове“ се приближава все повече до своята развръзка от шест епизода догодина. Откъслечна информация рядко достига до нетърпеливите фенове, но актьорите понякога издават незначителни подробности около продукцията или сюжета.

Джо Демпси, който играе ролята на Джендри – незаконен син на убития по време на лов крал Робърт Баратеон, предвещава важна роля на персонажа си.

„Със сигурност се справих добре тази година“, казва актьорът в интервю за Digital Spy, като добавя, че снимките са продължили дълго за него, но той вече е заснел по-голямата част от ролята си.

Въпреки присъствието си на снимачната площадка, Демпси уточнява, че не може да гарантира оцеляването на героя си до края на сериала (а и да можеше, едва ли му е позволено да го сподели публично).

„По принцип сериалът не се снима в хронологичен ред – така че може да видите хора, които идват да снимат накрая, но това съвсем не значи, че оцеляват до последните сцени!“, добавя актьорът.

Демпси, чийто герой също е кандидат за Железния трон, признава, че не е бил сигурен дали ще се завърне в образа на Джендри за финала, въпреки че създателите на сериала Дан Уайз и Дейвид Бениоф обещали. Актьорът се наслади на доста дълга почивка – или изстрада доста дълго изгнание – преди да се върне в седмия сезон, четири години след като го видяхме да гребе неумело навътре в морето. Въпреки отсъствието си, той разбира сценаристите, които „имат да мислят за милион и едно неща, докато се опитват да съберат сюжетните линии“.

„За мен лично, единственото, на което се надявах, беше персонажът ми да е там, когато дойде краят. Още от трети сезон имах чувството, че сериалът гради забележителна кулминация, така че на теб просто ти се приисква да бъдеш там, когато се случи – коментира Демпси. – И да видиш лично края… на последната игра. Така че, да, много съм щастлив, че съм на снимачната площадка на осми сезон.“

Предвид произхода си, нищо чудно Джендри да се качи на Железния трон – Джордж Мартин обича да изненадва феновете, а и винаги е имал афинитет към подценяваните си персонажи. Една от теориите на феновете е, че копелето на Баратеон всъщност е „починалото“ първо дете на Церсей и Робърт, за което кралицата от Дом Ланистър споменава пред Кейтлин Старк още в първи сезон.

Междувременно актрисата Мейси Уилямс (Аря Старк) отрече предположенията, че екипът ще снима няколко различни финални сцени, за да бъдат актьорите и екипите (респективно и публиката) в неведение как ще завърши епосът.

Тобайъс Мензис пък, който напоследък е доста зает (в „Коронта“, „Ужас“, „Друговремец“ и може би предстоящия втори сезон на „Нощният управител“), не е сигурен дали героят му Едмур Тъли ще се завърне за последния сезон. Актьорът разкри, че все още не е викан за снимки, но по сериала оставаоще  доста работа.

„Игра на тронове“ се завръща на телевизионния екран през 2019-а, да се надяваме още през пролетта. А дотогава ще можем да гледаме Джо Демпси в новия сериал на „Фокс“ „Дълбоката държава“ – от 10 април.

Площад Славейков