Доналд Тръмп нареди незабавното изпращане на Националната гвардия на САЩ на границата с Мексико, за да помогне при удържането на незаконните имигранти, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ "нареди незабавното дислоциране на Националната гвардия на югозападната граница в помощ на граничните служби", потвърди министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.

Националната гвардия представлява запасни сили на американската армия. Тя вече е била разполагана на границата с Мексико през 2010 г. по заповед на Барак Обама и в периода 2006-2008 г. при управлението на Джордж Буш.

"Заплахата е реална. Има недопустими равнища на наркотрафик, опасни банди и незаконна имиграция на южната ни граница. Време е за действие", заяви Нилсен. Тя уточни, че Министерството на вътрешната сигурност и Пентагонът ще работят в тясно сътрудничество с губернаторите на съответните погранични щати.

Изпращането на Националната гвардия на САЩ на границата с Мексико, разпоредено от американския президент Доналд Тръмп, засилва натиска върху Конгреса на САЩ и върху съседната страна да попречат на пристигането на нелегални мигранти, пише френският в. "Монд".

Протест на мигранти в Мексико срещу политиката на Тръмп.

Тръмп изразява от три дни недоволство от прекалено слабия според него контрол над границата с Мексико, отбелязва в. "Гардиън", според който президентът е подложен на натиск от десните сили в САЩ, след като подписа бюджет за 1,3 трилиона долара, в който са предвидени 1,6 милиарда за построяването на стена - сума, далеч по-ниска от желаните от Тръмп 25 милиарда долара. Повечето от тези средства са предвидени за поправяне на вече съществуващи бариери, а не за строеж на планираните от него бетонни стени.

Това не е първият случай, при който САЩ разполагат армията по границата, припомня британското издание. През 2006 г. бяха разположени 6000 военнослужещи за подобряване на сигурността и наблюдението. За две години в операцията са участвали около 29 000 войници от Националната гвардия и бяха построени над 48 км гранични прегради, над 137 км прегради за преминаване на превозни средства, както и над 20 км пътища.

Представители на Пентагона приветстваха новината хладно. Въпреки това се усещаше облекчение, пише в. "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че високопоставени военни отдавна се противопоставяха на изпращането на Националната гвардия към границата.

Решението "има значителна цена", заяви Джеймс Ставридис, четиризвезден адмирал в оставка, командвал силите на САЩ в Европа и Латинска Америка. Той отбеляза, че изпратените към границата войски от Националната гвардия ще пропуснат обучение за основната си цел - участие в бойни действия. 

Но идеята не беше отхвърлена, въпреки че преди година говорителят на Белия дом Шон Спайсър я обяви за немислима, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Няколко представители на Пентагона изразиха притеснения за евентуално започване на конфликт с Мексико, съюзник на САЩ, в момент, когато американската армия има достатъчно противници - "Ислямска държава", Северна Корея, Русия и Сирия. Струпването на войски по границата с друга държава ще изпрати послание за враждебност и повишава шансовете за предизвикване на открит конфликт, заявяват бивши и действащи служители на Министерството на отбраната, цитирани от "Ню Йорк таймс". 

Президентът ще иска разположените войски да се виждат, смята Дъв Закейм, финансов служител в Пентагона в първия мандат на президента Джордж Буш. Но ако Мексико отговори с разполагане на войски от своята страна на границата, нещата може да се влошат бързо.

"Всичко, което е необходимо, е една грешка", каза той. "Някой стреля. И какво следва?"