Притежателите на облигации от Корпоративна търговска банка (КТБ) се подготвят да съдят правителството, ако банката не погаси задълженията си по тях и премине в производство по несъстоятелност, съобщи Ройтерс, цитирайки два източника.

Неизплащането на задълженията (т.нар. дефолт) по емисията за $ 150 млн. изглежда все по-вероятно, след като през юни банката изпадна в ликвидна криза и контролът върху нея беше поет от БНБ, а офисите ѝ - затворени.

Падежът на емисията облигации е на 8 август.

Група облигационери, която включва хедж фондове и институции от САЩ и Европа, е формирала комитет и е наела юридически представител в случай, че правителството поведе КТБ към несъстоятелност, казват източниците.

Един от тях - мениджър на лондонски хедж фонд, казва, че правителството и централната банка са уверили облигационерите, че те ще бъдат предпазени, а парите им - изплатени в пълен размер по време на юнското представяне на държавната емисия еврооблигации.

Неизпълнението на това ще даде лош знак за инвестиционния климат в България и ще повиши цената на следващите международни дългови емисии на българия, казва източникът, пожелал анонимност.

Това, което тези хора не разбират, е че поемат риска да превърнат България в "Аржентина на Европа", казва мениджърът, визирайки новината за втори фалит на Аржентина за последните 12 години.

Ако не платят тези облигации навреме, някои облигационери ще съдят българското правителство за измама и изопачаване на данни, казва мениджърът.

Когато се срещахме с представители на държавата те ни казаха: не се безпокойте, облигациите са наред, обяснява мениджърът.

Дни след затварянето на КТБ българското правителство и централната банка обиколихя няколко европейски града и успяха успешно да пласират облигации за 1,5 млрд. евро въпреки нарастването на проблемите в страната.

Комитетът на кредиторите е формиран и представлява повече от 25% от облигационерите, съобщи втори източник.

От министерството на финансите са отказали коментар.

Според първия източник сумата, която трябва да се плати на облигационерите е малка - между $ 50 и $ 75 млн., защото се смята, че КТБ е изкупила обратно част от своите облигации преди отлива на депозити.

Според него най-доброто решение за КТБ ще бъде банката да отвори врати с гаранции от правителството и Европейската централна банка, както властите направиха в случая с втората банка, която пострада от теглене на депозити през юни (б.ред., Първа инвестиционна банка).

За последната седмица цената на облигациите на КТБ падна с 13 процентни пункта до 30 цента при номинал от долар.