Турски съд е издал заповед за ареста на Фетхуллах Гюлен и седем други заподозрени за убийството на руския посланик Андрей Карлов, предаде турският вестник "Хабертюрк", цитиран от Ройтерс. Решението бе взето само ден преди срещата между Ердоган и Путин.

Андрей Карлов бе убит през декември 2016 г. по време на изложба в Анкара, където изнасяше реч. Полицаят Мевлют Алтънташ застреля руския посланик, викайки "Не забравяйте за Алепо, не забравяйте за Сирия" и "Аллах е велик!".

Вярва се, че неговите думи са били насочени срещу руската намеса в Гражданската война в Сирия. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че убиецът на Карлов е имал връзки с движението на Фетхуллах Гюлен - становище, което лидерът на религиозната организация отрича. Несъгласните с решението на Ердоган изтъкват, че мрежата на Гюлен се противопоставя на радикалната ислямска идеология, тъй като изповядва принципите на диалог между различните религии. 

Турските власти  допълнително издирват Гюлен, защото считат, че той стои зад опита за военен преврат срещу Ердоган през юли 2016 г., който остави 250 жертви и 2200 ранени. 

Гюлен е в самостоятелно изгнание в САЩ от 1999г. 

Никой от прокуратурата в Анкара не е бил на разположение за коментар, съобщава Ройтерс.