„Зелените“ организират протест срещу решението на правителството от 30 юли за ски зоната в Банско. Събитието е в 18 часа тази вечер пред Президентството под надслов Г-н Президент, величественият Пирин ще бъде ли купен? .До момента в социалните мрежи близо 600 души са потвърдили присъствие.

На последното си заседание Министерският съвет (МС) е решил договорът за предоставяне на концесия на компанията „Юлен“ за ски зоната над Банско да бъде променен, като се уточнява площта на концесията.

Дали става въпрос за увеличаване на територията не стана ясно от думите на вицепремиера в оставка Даниела Бобева. Според Бобева МС е решил и спорове за собствеността на земя и съоръжения в рамките на ски зоната, които не са собственост на „Юлен“. Увеличена е и концесионната такса на дружеството. 

„Решението не бе оповестено официално, все още няма информация какво точно съдържа, но природозащитниците подозират, че Министерският съвет е потвърдил, противно на закона, увеличаването на териториите, обхванати от концесионния договор“, каза съпредседателят на „Зелените“ Андрей Ковачев пред БНР.

По думите му решението е доста изненадващо и такова изменение на договора не може да се прави, освен ако няма обстоятелства, свързани с националната сигурност, общественото здраве или обстоятелства, свързани с опазването на самата защитена територия.

„В последния момент, по тъмни доби да вземеш такова решение в полза на концесионера е, за да не може да бъде предотвратено едно правно нарушение“, добави Ковачев.

Според него става дума за 650 декара, неправомерно надвзети от държавата. По думите му не е било плащано на държавата и в момента земите се подаряват на тази фирма, която ги ползвала. Ковачев призова да се намеси прокуратурата. Той добави, че „протестът е задължителен“.

„Много важно е министърът на околната среда и водите да разбере, че върху него се фокусира отговорност и той не трябва да подписва това решение. Тя е и наказателна отговорност. Това е незаконно решение. Ние ще го преследваме за тази отговорност, ако подпише решението“, обясни съпредседателят на „Зелените“.

В началото на 2001 г., два дни преди да напусне поста, тогавашният министър на околната среда и водите Евдокия Манева подписва положително становище по ОВОС за ски зона Банско въпреки протестите на природозащитните неправителствени организации.

Според непотвърдена информация за съства на служебното правителство Евдокия Манева е гласена за министър на екологията. Манева беше и заместник-министър на околната среда и водите и в правителството на Бойко Борисов. 

"Евдокия Манева, която подари Пирин на Цеко е гласена за служебен министър на Околната среда и водите. Не бива да допускаме това", се казва още в призива за протеста.

Договорът за концесията за ски зоната в границите на Национален парк Пирин е подписан по времето на екоминистър Долорес Арсенова от НДСВ през 2001 г. Тя се дава на „Юлен” АД, чиито основни акционери към момента са две офшорни фирми и община Банско.

Фирмата се свързва с Цеко Минев – акционер в Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация ски.

През 2011 година стана ясно, че концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД е превишил площта на зоната, залегнала в договора с държавата, с 64.7 хектара. Според концесионния договор тази площ е 99.5 хектара. За нарушението са били подавани многократни сигнали от неправителствени организации, а също и от ЮНЕСКО, а твърденията са били окончателно потвърдени от проверка на министерството. Вместо санкции обаче концесионерът получи "зелена светлина" и незаконните лифтове и ски писти бяха узаконени с подкрепата на тогавашната екоминистърка Нона Караджова.

Зелените организации многократно са подавали жалби и сигнали срещу дружеството и настояват да се прекрати застрояването в района на Банско. Местните жители обаче излизаха на протести с искания за още един кабинков лифт и по-широка ски зона.

Сегашният план за управление на парк „Пирин“ не позволява ново строителство в планината. В момента обаче се работи по нов план.

През май миналата година Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че екоминистерството е позволило през 2010 г. изграждане на 4-седалков лифт в местността Платото, който замени два влека и е бил изграден незаконно.

Председателят на "Зелените" Борислав Сандов заяви пред Би Ти Ви, че според експертиза на БОРКОР за концесиите в България, според доклад на Сметната палата и потвърдено от екоминистъра в правителството на ГЕРБ Нона Караджова – концесионерът е използвал именно 650 декара в повече. По думите му правителството на Пламен Орешарски е замазало едно драстично нарушение за милиони и е легализирало един проблем.