Една от причините за отравянето на Сергей Скрипал може да е била, защото е изгодна за британските специални служби и правителството, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция в Москва.

"Има и други обяснения освен тези, за които говорят нашите западни колеги, заявявайки единствено, че като окончателно решение може да бъде приета руската следа", каза Лавров. "Например експертите казват, че това може да е изгодно за британските специални служби, които са известни със своите способности да действат с разрешение за убийство. Това може да е изгодно и за британското правителство, което явно се оказва в неудобно положение, неизпълнявайки пред своите избиратели обещанията за условията за "Брекзит", заяви той, съобщи БТА.

Според Лавров може да има още цял ред причини, които не са известни.

Въпросът колко далеч могат да стигнат взаимните изгонвания на дипломати зависи не от Русия, а от Запада, той е длъжен да ги преустанови, посочи министърът, цитиран от ТАСС. 

"Докъде ще стигнем, зависи не от нас. В дипломацията има принцип на реципрочност и никой не го е отменял. Този принцип ще бъде прилаган последователно", обясни той.

Както е известно, 29 държави изгониха над 150 дипломати в знак на солидарност с Великобритания след отравянето на шпионина Скрипал. Лондон е категоричен, че зад престъплението стои Москва. Русия отговори огледално и също изгони съответния брой от западните страни.

"Ние не искаме да си играем на детски игрички, но засега нашите партньори се занимават точно с това", подчерта министърът.

Той коментира, че сега много се говори за нова студена война, която е "по-лоша от класическата студена война, защото навремето имаше правила и се спазваше все пак някакво приличие".

Според него САЩ и Великобритания са престанали да спазват и елементарно приличие и прибягват към откровени лъжи.

"Сега нашите западни партьори, имам предвид преди всичко Великобритания, САЩ и няколко други страни, които ги следват сляпо, захвърлиха всякакво приличие, прибягват към откровени лъжи и към откровена дезинформация. На това ние отговаряме достатъчно спокойно, хладнокръвно и настояваме, че всякакви обвинения трябва да бъдат доказани и да се основават на факти", изтъкна Лавров. 

Като гонят дипломати с измислени предлози, западните държави намаляват и възможността за диалог, коментира той.

"Когато липсват факти, вината се прехвърля върху дипломатите, които по призвание са хора, поддържащи отношенията и разрешаващи сложни ситуации, както и търсещи пътища за преодоляване на конфликти. А като се гонят дипломати, тези пътища се намаляват", обясни дипломат номер 1 на Русия.

Лавров е възмутен, че досега всички молби за достъп до информация по случая "Скрипал" са били оставени без отговор от британските власти.