И Михаил Миков, и Драгомир Стойнев бяха кандидатури на статуквото.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв бившият енергиен министър и лидер на БСП в София Румен Овчаров по повод конгреса на левицата от миналата неделя, когато двамата стигнаха до балотаж в лидерската битка. Миков бе избран за ноф председател на левицата - на мястото на Сергей Станишев.

"Да се надяваме, че Миков ще направи стъпки, за да демонстриора промяна. Трудно ще му бъде с такива воденични камъни като Сергей Станишев", посочи Овчаров и допълни:

е има тиха революция в БСП, но тя ще отиде на изборите обединена. Какъв ще е резултатът обаче ще за виси от Миков. Той трябва да даде знаците за промяната и за скъсване на това статукво".

Овчаров каза още, че до него достигали истории за подменен вот в неделя. Но отказа да даде повече подробности, защото нямало как да го докаже. Допусна и, че може би е изиграл лоша шега на Мая Манолова, застъпвайки се публично за нейната кандидатура за лидерския пост.

За пореден път бившият министър на Станишев обвини БСП във връзки с икономически групировки.

"БСП не беше продукт на корпоративни интереси, а беше подчинена на корпоративни интереси", каза Овчаров.

"Вижте министрите, както и какво правят в последния момент, и ще ви стане ясно", отговори Овчаров на уточняващите въпроси чии интереси облужва левицата.

Като бивш енергиен министър Овчаров коментира и действията на правителството от буквално последните няколко дни, на последното му заседание да започне подготовка на договора с американската компания "Уестингхаус", която трябва да достави седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Този договор е много тежък - ще плащаме 5 млрд. долара само за реактора и още поне 300 милиона за ядреното гориво", посочи Овчаров, според когото имало много по-евтин вариант за ядрената ни енергетика.

По думите му България би се заробила с този договор - на "Уестингхаус" се давало изключителното право само тя да оперира на цялата площадка на аеца, не само по отношение на седмия реактор. 

естингхаус" била регистрирана и в офшорната зона на САЩ.

"Ако бяхме направили обществена поръчка по закона на Цонев (закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за ограничаване на дейността на офшорките, б.р.), компанията нямаше да я има. Може би затова се прави така в последния момент и непрозрачно", допусна Овчаров и заключи:

"Ако БСП днес или утре не се разграничи от подписването на този договор, ние поемаме отговорността за този нов икономически провал.  Като се споменат Мариците, днес всички си спомнят за Иван Костов, а като се спомене аеца, от тук нататък ще си спомнят за правителството на БСП".