Най-малко 7 палестинци са убити, а 350 души са ранени при сблъсъци в ивицата Газа, предаде Би Би Си.

Данните са на палестинското здравно министерство. Повечето хора са пострадали от израелски куршуми.

От израелската армия съобщиха за размирици в 6 селища и че са стреляли по главните вдъхновители.

Палестинци се събраха в пет лагера край границата на протест, който нарекоха Великият поход на завръщането.

Израелските сили за отбрана (ИСО) съобщиха, че 17 000 палестинци са се събрали на пет места край границата. Войници стрелят по "главните вдъхновители", за да прекратят безредиците, включващи палене на автомобилни гуми и хвърляне на камъни и коктейли "Молотов" по оградата.

Въведена е "закрита военна зона" в района около ивицата Газа.

Преди започването на протестите днес с изстрел от израелски танк край град Хан Юнис е убит 27-годишният фермер Омар Самур, съобщи палестинското министерство на здравеопазването. Още един човек е ранен. Според очевнидци двамата брали магданоз.

Ислямистката групировка "Хамас", която управлява в Газа, обвини ИЗраел, че се опитва да унижава палестинците с убийството на фермера и призивите да не участват в протестите.

"Няма да отстъпим и сантиметър от палестинската земя, - каза пред протестиращите политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания. - Няма алтернатива на Палестина и няма друго решение освен завръщането", допълни той.

Израелската армия контролира забранена за влизане зона по границата с Газа, като се позовава на съображения за сигурност. Заради протеста тя удвои присъствието си там. Опасенията са, че може да бъде направен опит за масово преминаване на границата.

Специално за днешните протести палестинците вдигнаха 5 лагера по границата с Израел - от Бейт Ханун на север до Рафа край границата с Египет.

Великият поход на завръщането започва днес, навръх Деня на земята. Палестинците го отбелязват на 30 март. Те почитат паметта на шестима протестиращи, убити ог израелските сили за сигурност при демонстрации срещу конфискуването на земята през 1976 г.

Предвижда се проявите да продължат до 15 май. Този ден палестинците наричат Накба, т.е. катастрофа. Става дума за прогонването на стотици хиляди палестинци по време на конфликта, съпътствал създаването на Израел през 1948 г.

Палестинците отдавна искат да се завърнат по родните си места. Израелските власти обаче смятат, че те трябва да се заселят в бъдеща палестинска държава в Газа и на Западния бряг.