Русия почита жертвите от бомбардировките на собствените си съюзници срещу държава, която е била част от противниковия лагер, макар и да не е воювала с нея.

Това става ясно от съобщението на руското посолство у нас.

В профила си във фейсбук дипломатическата мисия съобщава, че "съветникът Валентин Гусев участва в поднасянето на цветя на паметника на загиналите и пострадалите жители на София в резултат на англо-американските бомбардировки през 1943-1944 г."

В съобщението се уточнява, че събитието е организирано от столичния съвет на БСП, фондация "Братя Василеви" и Съюза на патриотичните сили "Защита".

Интересното е, че по време на споменатите бомбардировки СССР е съюзник на Великобритания и САЩ срещу нацистка Германия. И макар да е съюзник на хитлеристите, България не воюва срещу Съветския съюз, а обявява война единствено на британците и американците. Затова те я бомбардират. Но в крайна сметка у нас влизат съветските войски.

Появата на руския дипломат е озадачаваща, защото Русия няма общо с това историческо събитие. Случаят съвпада с рязкото изостряне на отношенията между Великобритания и Русия заради отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

Двата венеца - от ГС на БСП и от руското посолство.