Позволява ли аутопсия ислямът?

В този въпрос прерасна трагичният случай с удавянето на 19-годишно момиче от ромския квартал в Пазарджик. Момичето се удави в микроязовир в близост до града, след като влязло да се охлади, но с бурката. 

По закон трябва да й бъде направена аутопсия. От квартала обаче настръхнаха срещу това с мотива, че ислямът не позволява аутопсия и организираха вчера протест пред болницата в Пазарджик с искането да им бъде предадено тялото на момичето.

В герада се коментира също, че семейството на удавеното момиче е близко с Ахмед Ахмед, който беше един от обвиняемите по делото за разпространение на радикален ислям.

Днес в студиото на Нова тв бившият главен мюфтия Недим Генджев обясни, че аутопсията не противоречи на Корана, а точно обратното. Той разказа и, че според свещената мюсюлманска книга, след Аллах и Мохамед, вярващите трябва да спазват и правилата, в държавата, в която се намират. Т.е. не би трябвало в Пазарджик да се противопоставят на аутопсията на момичето.

"Аутопсията не противоречи на религията. Тя дори не е била облечена правилно", смята Генджев, имайки предвид, че момичето е трябвало да носи светски дрехи, а не бурка. По думите му като нея в България имало оюе 1000-1200 жени.

Според Генджев в ромския квартал живеели "талибани" - уахабити, учили в Саудитска Арабия. Той също припомни делото за разпространение на радикален ислям. "Това е същият Ахмед Ахмед, същият квартал, същите хора", посочи бившият главен мюфтия.
 
Екип на телевизията бе на място в квартала. Негови жители определиха като лъжа и клевета твърденията, че там живеят ислямисти, учили в Саудитска Арабия и отново посочиха, че аутопсията е "грях".  "Ние на такова място (на открито) няма да махнем дори и забрадките, дори и чорапите!", обясни пък млада жена в бурка.

 

На момичето аутопсия все пак е била направена като причината за смъртта е била удавяне. Преди това прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство.