Притеснени сме от дипломатическата криза - наподобява студената война. Това заяви депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин по повод отношенията между Запада и Русия след случая "Скрипал".

"Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на правителството. В последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия. Това създава рискове. Когато се заеме една позиция, тя трябва да се отстоява", заяви Вигенин.

Той каза, че БСП очаква повече информация за причините да бъде извикан българският посланик от Москва.

"Настояваме премиерът да дойде в Народното събрание и да ни информира. Още повече че България е председател на Съвета на ЕС. Би следвало още днес или утре да дойде. Няма по-голям ангажимент в момента от сигурността на страната. Готови сме и това да стане на закрито заседание, ако премиерът счита, че има специфична информация, която трябва да сподели само с народните представители", заяви Вигенин.

Той припомни и позицията на БСП.

"Ние към този момент не сме видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена в този случай. Ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва. Надявам се българското правителство да не действа под натиск на чужди служби. Би било жалко. Виждаме, че има правителства в ЕС, които стоят на позициите си и не ги променят през часове", каза Вигенин.

[[nid:65907]]