Създателят на най-голямата финансова пирамида в Русия Сергей Мавроди почина в московска болница на 63 години. Според руски издания той е бил хоспитализиран тази нощ, след като припаднал на автобусна спирка и се наложило случаен минувач да му окаже първа помощ.

Приживе Мавроди се оплаквал от сърдечна слабост и болки в областта на сърцето. 

Мавроди създаде компанията "МММ" през 1992 г. Тя бързо набира популярност сред милиони руснаци и в крайна сметка става най-голямата финансова пирамида в историята на Русия.

Типично за подобни схеми, нейните членове получават доходи от вноските на новопостъпилите, а когато потокът от клиенти секнал, плащанията спрели. Според различни оценки, броят на ужилените от МММ достига 10-15 милиона души. 

През 1994 година Мавроди е избран за депутат от руския парламент. Тогава той обяснява, че се отказва от привилегиите като народен представител - заплати и автомобил. Мавроди обяснява, че е станал депутат само заради депутатския имунитет. Две години преди президентските избори през 1996 г. той е лишен от мандат.

През 2007 г. Мавроди е осъден на четири години и половина затвор за измама. Но той не лежи, тъй като целият този срок е излежан от него още по време на предварителното производство, докато се е водело разследването срещу него.