Въпреки "скърцанията" в Обединени патриоти, както Волен Сидеров определи непрекъснатите крамоли в коалицията, от "Атака" поискаха тя да се яви в същия формат на предстоящите избори за Европейски парламент. Призивът дойде от депутата и заместник на лидера Сидеров в партията - Десислав Чуколов. Той идва на фона на скорошното изказване на един от коалиционните партньори - лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов, който заяви: "По-скоро няма да се явим заедно на следващите избори".

Очаква се изборите за европейски депутати да са на 23-26 май 2019 г.

"Искаме на предстоящите следващата година европейски избори да се явим трите партии - НФСБ, "Атака" и ВМРО", посочи Чуколов пред Канал 3 (смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия), цитиран от партийния пресцентър.

"Водещата го попита и как ще продължат отношения в коалицията Обединени патриоти. Патриотът отговори, че са три различни партии и имат различия по някои въпроси, но е бетонирано желанието им да работят за България. "Ще се разбираме, нямаме друг избор", категоричен бе атакистът", продължава прессъобщението.

"Никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция, особено в тази ситуация, при това напрежение, което се натрупа през последните 4-5 месеца. По-скоро няма да се явим заедно на следващите избори", заяви през февруари Валери Симеонов.

В Обединени патриоти от месеци тече напрежение и по трите фронта - Симеонов беше недоволен от агресивната медийна политика на ВМРО, а после нападна председателя й Красимир Каракачанов заради вербалните му намерения да инициира референдум по повод Истанбулската конвенция. Каракачанов отвърна, че лидерът на НФСБ трябвало първо да го пита преди да се "изплющи" по медиите.

Сидеров пък непрекъснато атакува Симеонов - заради изказванията му по адрес на руския патриарх Кирил, заради упорството му за разширяването на ски зоната в Банско, заради отношенията му със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подклаждал вътрешнокоалиционните "скърцания" и пр. Между тези "скърцания" партньорите в коалицията излизат и заявяват през медиите, че всичко това е незначително и остават единни в името на България.

Пред Клуб Z Симеонов коментира днес, че всички изказвания на тема избори за Европейски парламент са "условности". 

"Евроизборите са още далеч, говорим си с партньорите, не е нужно това да става през медиите", посочи Симеонов, който не е съгласен с констатацията, че в ОП през ден се карат и сдобряват.

Междувременно се появиха и информации, че в СДС водят преговори с НФСБ за общо явяване на вота за ЕП през пролетта на 2019 г. Това се случва на фона на разпада на Реформаторския блок, след като ДБГ и "Глас народен" излязоха в "опозиция" - първата замрази членството си, а втората обяви, че продължава пътя си самостоятелно. Засега лидерът на СДС Божидар Лукарски отрича да се водят разговори със Симеонов, но напоследък позициите на партията съвпадат с "патриотичните", в т.ч. по Истанбулската конвенция.

"Трябва да се предложи кауза, свързана с ценности - дясно-консервативни ценности, свързани с конкретни решения. СДС ще има заседание на 17 април и ще предложи своята визия като кауза. Преди да говорим за коалиции трябва да решим дали гледаме либерално или консервативно-патриотично", декларира Лукарски при едно от последните си тв участия.

"СДС винаги е бил за евроатлантическите ценности, но има опит да бъдем теглени към орбитата на Кремъл", допълни той, но не посочи кой тегли десницата към Кремъл.