Папа Франциск помоли за прошка за всички християни, които купуват секс от жени, като заяви, че мъжете, които посещават проститутки, са престъпници с "болен ум", които мислят, че жените съществуват, за да бъдат експлоатирани, предаде Асошиейтед прес.

"Това не е правене на любов, това е изтезаване на жена, нека не бъркаме термините", заяви той. 

Папата говори по време на четиричасова среща с младежи, поканени от Ватикана, за да информират църковните лидери какво мислят децата за католическата църква преди голямо събрание на епископите за работата с младите хора. Франциск прикани делегатите да говорят смело. Младите хора трябва да бъдат възприемани сериозно, подчерта той.

В края на срещата папата седна сред младежите, за да си направят "семейна" снимка.

„Осмелете се да тръгнете по нови пътища, излезте от логиката на „винаги е правено така“: трябва да вървим по креативен начин в браздата на истинската християнска традиция.“ Това бе силният апел, отправен от папа Франциск към около 300 младежи от цял свят, събрани в Папския международен колеж „Мария, майка на Църквата“ в Рим на подготвителна среща с оглед предстоящия Синод за младежите. Папата поздрави и многобройните младежи, свързани чрез интернет с това събитие.

Младежите, участващи в събитието, не са само католици. В словото си папа Франциск показа, че познава добре света на младежите и техните проблеми, преди всичко този с безработицата, която определи като „социален грях“ и за която е отговорно обществото. Светият отец насърчи младежите да говорят открито, без страх и без да се срамуват, предаде радио "Ватикан".

Папата се спря и на трагедията с безработицата.

„Често сте принудени да просите работа, която не ви гарантира едно бъдеще. В много страни, например в Италия, младежката безработица е 35%, в други съседни държави дори 50%. И какво прави младеж, който не може да намери работа? - запита риторично папата. Разболява се – изпада в депресия, в зависимости, самоубива се. Но има и случаи, в които младежът заминава в чужбина и става част от някоя терористична организация. Поне, мисли си, ще има месечна заплата. Това е социален грях. Обществото е отговорно за това!“

Светият отец призова младежите да помогнат да се разберат причините за това и да разкажат как преживяват подобна трагедия.