Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира изказването на президента на Турция Реджеп Ердоган, че Кърджали е в душевните граници на Турция. Нинова бе в града, където заседаваше изпълнителното бюро на БСП.

"Изказването на президент Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Кърджали е България. Кърджали е и духовната столица на Източните Родопи", заяви Нинова.

И допълни, че е против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България. Според нея думите на Ердоган са в разрез с международното право и принципите за добросъседство.

"Настояваме на срещата, която се очаква да бъде на 26 март в България, такава категорична позиция да бъде заявена от министър-председателя на България - за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята му на посредник между ЕС и Турция, да мисли на първо място за народа си и националния суверенитет на България", каза още Нинова.

И настоя на тази среща да се постави и въпросът за обезщетението на тракийските бежанци.

"През 2008 г., по искане на нашите евродепутати Маруся Любчева и Евгени Кирилов, е приета резолюция на ЕП за уреждане на двустранните спорове, в т.ч. уреждане на тракийския въпрос. Очакваме на срещата на 26-и това да бъде поставено категорично от българското правителство", каза лидерката на БСП.

Според нея едни партии разделят хората по вяра и език, други - на такива, които са с ГЕРБ и против тях.

"Стигна се дори до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение у народа ни е незапомнено в смесените райони от много години", заяви Нинова.

Според нея това се прави с политически цели, но е убийствено за българския народ.

"Имаме достатъчно общи проблеми, които ни обединяват. Регионът е затънал в бедност, лошо качество на образование и здравеопазване, липса на работа, демографска катастрофа. Това са големите теми на деня. Нека спрем с разделението и нека да решаваме реалните проблеми на хората. Това ще помогне на всички ни и на държавата", каза още Нинова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.