Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не знам кога развихме тази обществена невроза – първият ни инстинкт е да подскачаме като ужилени при всяка дума за промяна. Хем роптаем, че нещата са неизменни, хем намекът за промяна ни плаши. В случая става дума за предстоящата трансформация на БНТ2 в канал за култура. Много българи, убедена съм, дори не знаят, че тази телевизия съществува.

Досега тя имаше дублираща функция: важните регионални събития се отразяват и в Канал 1, при това обикновено от репортери от София, изпратени в командировка с РТС-та и пълно техническо оборудване. За добрите телевизионни журналисти по места единственият шанс да се изявят оставаха репортажи с локална обществена значимост, гледани от локална публика със занижен интерес.

Новото ръководство на БНТ започна да ровичка с тънка засега пръчка в блатото. И да набелязва промени, които на пръв поглед са хаотични. Но няма как иначе да бъде. В националната телевизия има огромна маса хора, надживели не едно ръководство. Те знаят – всяка промяна е риск за статуквото, което са си извоювали. А всеки намек за нещо ново означава най-вече повече работа за същите пари.

Затова инициативите са бламирани на първо място от вътрешни слухове, които проникват в медиите като клюки. Те винаги са частични и неясни, но пък създават напрежение, което впоследствие трудно се овладява. Появата им понякога е полезна, защото така могат да бъдат предотвратени сериозни проблеми.

Сега БНТ е на път да създаде нещо, от което българският ефир има отчаяна нужда – място, където да се популяризира културата. Не на парче, не случайно или в зависимост от настроението на някой продуцент или водещ. Всяка обществена телевизия по света има точно тази мисия – да изтъква значимите събития в културата, да представя хората на изкуството с творчеството им, а не с личните им истории, както най-често става напоследък (дори по БНТ).

БНТ2 ще бъде точно това, ако не срещне съпротивата на СЕМ, на телевизионерите в будна кома и на обществото. Ропотът срещу своеволията на Кошлуков, който иска да намали културата и да увеличи лайфстайла, идваше от същите хора, които днес се съпротивляват срещу качествената промяна на този канал. Този парадокс е точно поради недостатъчна осведоменост. Всъщност Емил Кошлуков е програмен директор само на Канал 1. БНТ2 не е в неговите ръце – и той няма да определя нито дневния ред, нито концепцията, нито водещите, нито гостите. И няма да има избор – ще трябва да се постарае да не разваля „Денят започва с култура“, за да не загуби вътрешната конкуренция между тях и новия културен канал.

Другите опасения – за регионалните центрове – също са неоправдани. Какво по-прекрасно от това културата извън София най-после да бъде отразявана в национален ефир по достоен начин! Константин Каменаров обяви, че не се предвиждат съкращения в регионалните тв центрове. А лицензът на БНТ2 ще бъде спазен по най-добрия възможен начин – просто екранното време ще бъде запълнено с култура от цяла България, не само от София.

В плановете за БНТ2 влизат идеи като възраждане на телевизионния театър, излъчване на концерти с качествена музика, документални филми, за които все не достига време, качествено европейско кино, балет, опера, още повече литература…

БНТ2 ще бъде преобразена в „културно-образователен канал“. Къде досега намираха място образователни предавания? Някой да помни образователна рубрика, различна от противоречивата „телевизионна колонка“ на Мурдаров? Обществената телевизия отдавна е длъжник на зрителите по отношение на образованието. А в БНТ2 се предвиждат и публицистични предавания с акцент върху образованието, повече разговори за ролята на учителя и родителя, повече научно-популярни и забавно-образователни предавания, за да бъде привлечено и вниманието на децата.

Разбира се, страшна сила виси въпросът дали БНТ ще осъществи този проект със същия замах и качество, с каквито го замисля. През годините често сме виждали устрем за реформи, които приключват с боклука под килима. Затова скептицизмът по повод реализацията на концепцията е напълно естествен. Трудно е да се повярва, че инерцията може да бъде преодоляна само с добри намерения.

Но нека не зачеркваме предварително една добра идея. Да запазим критиките си за лошата реализация… ако се стигне дотам.

Площад Славейков

Коментари

Не съм съгласен с изказаното!

Да извадиш едно предаване от БНТ1 и да го пратиш в БНТ2 е все едно да правиш композиция в трета глуха. На всички е ясно че БНТ1 е много по-гледаема от БНТ2. Освен това специализирането на държавните телевизионни канали не е за препоръчване. Нали точно различната тематика на отделните предавания дава възможност на зрителя да види нещо ново и интересно, което той не е познавал преди това, а държавната телевизия би трябвало да има също възпитателна и обучителна цел. Как ще научите някой на нещо ново, ако той предварително избира само канала, който му е по-интересен/по-развлекателен?
 's picture

Rhapsody of fire

Всичко е възможно

Идеята сама по себе си ми харесва. Но, както си знаем от практиката, у нас всичко е възможно - както да се изпълни написаното от авторката и БНТ 2 да се превърне в качествена културно-образователна телевизия, така и да се развали БНТ 1 без да се реализира положителна промяна в БНТ 2. Знае ли човек?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.