Надяваме се до есента да има ученически шкафчета за половината ученици от първи до седми клас, съобщи в парламента днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът уточни, че в момента проектът за национални програми на МОН е в етап на обществено обсъждане. По една от програмите се предвиждат 2.9 млн. лв. за осигуряване на ученически шкафчета, в които децата да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците. Прогнозата му е до 2-3 години всички ученици да бъдат осигурени със шкафчета.

Учениците от 1 до 7 клас са приблизително 450 000.

"Прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази учебна година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Всяко училище може да подаде заявление за участие в програмата, като посочи и цена за необходимия брой шкафчета. След това ще се подредят в списък и в зависимост от цената, която са предложили. През тази година средства ще получат тези, които са заложили по-ниска цена; догодина - тези, които са предложили по-висока цена", обясни Вълчев.

Училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите делегирани бюджети. "Не е вярно, че малките училища няма да имат достъп, а големите училища ще имат. Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи", коментира той. 

Възстановяването на транспортните разходи на педагогическите специалисти е важно, тъй като все повече учители живеят в градовете или в областните центрове, а преподават в малки и отдалечени населени места. През последните 6-7 години постоянно се разширява тази форма на подпомагане на транспортните разходи на учителите, каза Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за изплащането и отчитането на транспортните разходи на педагогическия персонал.

В началото частично се възстановяваха транспортните разходи на учителите - на около 89%, според Колективния трудов договор в образованието, припомни министърът. Той добави, че след това се е създало законово основание, гласувала се е наредбата и е започнало 100-процентно възстановяване на разходите, но е имало ограничение да бъде до малки и отдалечени населени места.

Със Закона за предучилищното и училищното образование това ограничение отпадна, регламентира се също така правото за възстановяване на разходи за наем на учители, каза министър Вълчев. Много важно е също, че се даде възможност да се възстановяват разходите и с лично превозно средство, тъй като в някои населени места няма редовен транспорт и учителите пътуват до училищата с автомобилите си, отбеляза той.