Отново има напрежение заради бъдещето на трамвай № 6. Жители на кв. „Лозенец” протестират срещу намерението на Столичната община  да закрие трасето, което стига до техния квартал, предаде бТВ.

Маршрутът на трамвая беше отклонен към кв. „Иван Вазов” преди две години уж временно заради ремонта на подлеза на НДК. Ремонтът приключи, но трамваят продължава да се движи към кв. „Иван Вазов”.

На обществено обсъждане през миналата седмица стана ясно, че се предлага изцяло премахването на трамвайната линия до кв. „Лозенец”. Сега електричката върви до басейна "Спартак".

Има четири варианта, а експертен съвет към главния архитект ще избере един от тях, обяви зам.-кметът по транспорт на Столичната община Евгени Крусев. Най-вероятно е трамваят да бъде заменен от тролейбусна линия, която да стига до кв. „Манастирски ливади” по бул. „Арсеналски”.

Жителите на кв. „Лозенец” обявиха, че вече са събрани 5000 подписа за запазване на трамвайното трасе до техния квартал. Те напомнят, че от Столичната община им бяха обещали спирането на трамвая да е временно.

"Шестицата" се движи и в момента от кв. „Обеля” до  кв. „Иван Вазов” и ще продължи да се движи, защото обслужва много хора, напомни Крусев.