Депутатът от БСП Антон Кутев е отправил въпрос към премиера Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол относно сделката за продажбата на ЧЕЗ. И въпросът, и отговорът са в писмен вид и са качени на сайта на народното събрание. Кутев иска да знае за какво българският и чешкият премиер са си говорили по време на визитата на Андрей Бабиш у нас на 22 януари и дали е била засегната темата с енергоразпределителното дружество, превърнала се във взривоопасна само месец по-късно.

Кутев е изпратил въпросите си на 2 март. Отговорено му е на 9-и. Те са два:

- Какви са били темите, по които сте говорили с чешкия премиер?

- Какво сте договорили по отношение на сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България?

Борисов отговаря:

"На втория въпрос, който поставяте за евентуално, назовано от Вас като "договаряне" на сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България мога да отговоря ясно. Тази и други двустранни теми не бяха предмет на разговора ни с министър-председателя на Чешката република Андрей Бабиш по време на неговото посещение в България през месец януари тази година" 

В останалата част от отговора подробно се изброяват темите, които Борисов и Бабиш са обсъдили: миграционната политика, Шенгенското пространство, Брекзит, кохезионната политика и др.

Любопитното е, че на 19 януари, няколко дни преди визитата в София, "Лидове новини", собственост на Бабиш, публикува информация за предстоящата визита. Чешкото издание отбеляза тогава, че Бабиш е вероятно да дискутира с Борисов сделката за продажбата на активи на ЧЕЗ. Отбеляза също така, че съществуват съмнения в България за източника на средства на компанията "Инерком груп", която може да купи бизнеса на чешката ЧЕЗ в страната.

Новините по хода на сделката и до днес пристигат основно от "Лидове новини".

Ето и как бе отразен в Чехия въпросът с ЧЕЗ след брифинга на двамата премиери през януари:

"Български журналист зададе на Борисов въпрос, който интересува много българите - изтеглянето на ЧЕЗ от България. "Това не е проблем", каза Борисов, видимо раздразнен. Бабиш заяви на тръгване от Прага в понеделник, че няма да преговаря за ЧЕЗ в София"."