Страните членки на ЕС да повишат вноската си в бюджета на общността след напускането на Великобритания. За това се обяви премиерът Бойко Борисов на форума на Европейската народна партия (ЕНП) и ГЕРБ, който се провежда в София. По предварителни изчисления дупката, която ще се отвори в бюджета на ЕС след Brexit, е за около 13 милиарда евро. 

Предложението ще бъде направено от България като страна, която председателства Съвета на Европейския съюз, и поради факта, че по време на нашето председателство ще се обсъжда и многогодишната финансова рамка. Днес за нейното обсъждане на посещение в София е и еврокомисарят Гюнтер Йотингер. 

Повишаването на вноските е един от вариантите, който се обсъжда в Брюксел. В момента изискването е те да внасят 1% от брутния си вътрешен продукт, а се предвижда увеличението да е до 1,1% или повече.

Кохезионната политика трябва да остане за всички държави като един от инструментите за преодоляване на различията в социално-икономическоте развитие на европейските региони, но трябва да се повиши таксата, която ще плащат страните членки, настоя Борисов.  

"Тъй като е важна за всички страни, тя трябва да остане за всички страни. Единственият шанс, след като ги няма тези милиарди вноска от Великобритания, да се повиши вноската по квотата така, както е към момента - на всяка държава колкото й се пада. Да, пак ще се падне на Германия, Холандия много повече, отколкото ние ще повишим нашата вноска, но така е изчислено на база брутен вътрешен продукт и не трябва да се наруши. Това ще е нашето предложение: за всички страни повишение на вноската."

Борисов нарече европейската дипломация по миграционната политика "огромен провал". Пред делегатите от ЕНП и ГЕРБ за откриване на кампания за местни инициативи за предстоящите избори за Европейски парламент Борисов подчерта, че са необходими строги мерки за опазване на границите.

България споделя позицията на някои страни от ЕС, че запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС може да наложи по-високи вноски към европейския бюджет. Това пък заяви министърът на финансите Владислав Горанов при обсъждането на новата многогодишна финансова рамка на ЕС в София.

"Ограничаването на кохезионната политика и фокусирането ѝ само върху най-бедните райони ще намали интересa на големите държави към нея и представлява риск за самата кохезионна политика", каза Горанов. Той съобщи още, че България може да си позволи увеличаване на вноската към европейския бюджет:

"Не сме правили някакви прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10%, е постижимо за нашия бюджет на фона на ползите, които България има."

България е сред най-облагодетелстваните във финансово отношение страни от членството си в ЕС, тъй като получава в пъти повече средства от вноските, които прави. По данни на Европейската комисия за 2015 г. например страната ни е получила чисти 2,3 милиарда евро, съставляващи 5,33% от БВП на страната.

Новината за увеличените до 1,1% вноски в ЕС дойде през февруари, когато министрите на България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Румъния се срещнаха в Будапеща с еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, за да обсъдят следващия бюджетен план на блока и изразиха съгласие за увеличението.

Страната ни внася в ЕС малко над 424 милиона евро годишно.