Мандатът на члена на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев ще бъде прекратен, а по всяка вероятност гласуването ще е следващата седмица. Днес комисията за контрол на спецслужбите в парламента ще разгледа проект за решение за прекратяване на правомощията на член на Бюрото за СРС. Името му не е споменато, макар и да е ясно за кого става въпрос.

През януари съдът окончателно потвърди, че достъпът на Гатев до класифицирана информация е отнет правомерно. Това обаче значи, че Гатев повече не може да изпълнява задълженията си в Бюрото, защото там се борави предимно със засекретени данни. Самото дело се водеше при закрити врата и документите по него също са с гриф.

Гатев остана без достъп до класифицирана информация по искане на прокуратурата и ДАНС. Оттам твърдят, че той е нарушил служебните си задължения, "съветвайки" граждани как да подават до Бюрото искания за проверка дали срещу тях са използвани СРС неправомерно. 

По време на общо двете заседания на ВАС по казуса от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) така и не са представили нито протокол от заседанието, на което е потвърдено отнемането на секретния достъп на Гатев, нито някакви други доказателства, фигуриращи в преписката, въпреки че съдът поиска това. Магистратите пък така и не пожелаха да разпитат като свидетел шефа на Бюрото Бойко Рашков.

"Ще отнеса нещата в съда в Страсбург, няма да ги оставя така. Действията срещу мен дойдоха от прокуратурата съвместно с ДАНС", заяви Гатев след като излезе окончателното решение на съда.

По закон Народното събрание трябва да попълни състава на Бюрото за контрол на СРС в срок от 1 месец след прекратяването на правомощия на негов член. Засега от ГЕРБ и "Обединените патриоти" твърдят, че не са мислили за номинации за наследник на Гатев. 

Покрай сагата с Гатев, напрежението между шефа на Бюрото за СРС Бойко Рашков и главния прокурор Сотир Цацаров ескалира. Рашков няколко пъти заяви, че прокуратурата и ДАНС нарочно саботират работата по контрол на СРС. Освен това от държавното обвинение изтичали данни от подслушвания към определени медии, имало и случаи на неправомерно ползване на СРС срещу магистрати и политици.

На свой ред Цацаров отговори, че Рашков си прави пиар и говори политически.