Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в Министерския съвет не е постъпвало писмо с предложение от чешката държавна компания ЧЕЗ да купи българския й бизнес - най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което държи 42% от територията на България с близо 3 милиона потребители. В предаването "Лице в лице" по bTV Дончев заяви, че такова предложение се прави с писмо, но и в трите правителства на Борисов, в които е участвал, "подобно писмо" не е чел.

В интервю за чешкия вестник "Лидове новини" днес мениджърът на ЧЕЗ Томаш Плескач, който отговаря за бизнеса на компанията в чужбина, казва, че след като е обявила процедурата за продажба преди година и половина, ЧЕЗ се е обърнала към българското правителство с предложение да я купи. Във времето, в което стартира процедурата - в края на 2016 г., управляваше вторият кабинет на Борисов. С прекъсване от близо година - юни 2013-август 2014, ГЕРБ и Борисов управляват от 2009-та насам. 

"Такива предложения не се правят устно, а с писмо... Не мога да знам на кого, бил той политик или държавен чиновник, някой му е шушнал нещо в ухото в някое кафене", заяви Дончев. 

Той беше категоричен, че няма да има римейк на февруари 2013 година, когато Бойко Борисов, тогава начело на първия си кабинет, хвърли оставка заради протести за сметките за ток, издадени именно от ЧЕЗ. Томислав Дончев препоръча на протестиращите пред Министерски съвет днес, да пътуват с автобусите до Прага, защото не българското правителство извършва продажбата на ЧЕЗ-България.

Той нарече протеста "изнесено заседание на парламентарната група на левицата" и заяви, че го притесняват не толкова обидните изрази и каруцарския език, а по-скоро радикалната реторика срещу ЕС. Ако продължаваме така, въпросът няма да е кой ще управлява, а възможно ли е да се управлява, тъй като не е останал управленски инструментариум, с който да се правят политики.

Дончев обаче заяви, че разбира притесненията на хората, когато става въпрос за такава комунална услуга, каквато е доставката на ток. По думите му, ако собственичката на избрания купувач - "Инерком", Гинка Върбакова финализира сделката за ЧЕЗ, ще й е изключително трудно да развива нормален бизнес, тъй като ще се създава напрежение при всяка флуктуация на цената на тока или проблеми с мрежата.  

Върбакова в момента е в Прага, където преговаря с топмениджмънта на ЧЕЗ относно възможността държавата да придобие дял в ЕРП-ото. "Инерком" има 9 месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България и сделката да бъде приключена.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България". Цацаров припомни, че такава проверка вече се прави от компетентните органи. 

Държавното обвинение обаче започва работа по другото искане на БСП - да провери как е бил приватизиран държавният дял в електроразпределителното дружество. Става въпрос за 33-те процента, продадени чрез фондовата борса през 2012 г., по време на първото правителство на Борисов. Преди това обаче имаше условие, че остатъчният дял от 33% не може да се продава за по-ниска цена на процент от постигнатата за мажоритарния дял от 67 на сто, когато бяха приватизирани ЕРП-ата през 2004 г.