“Докато Путин говори за война и смърт, публиката му, съставена от руски държавни служители с идиотски усмивки, го аплодира.“

Това казва в интервю за “Дейли бийст“ руският бизнесмен в изгнание Михаил Ходорковски относно речта на руския президент от миналата седмица.

В петък Владимир Путин заяви пред руските депутати, че “новото ядрено оръжие на страната може да унищожи милиони животи със скоростта на метеорит“.

“Звучи, сякаш старият приятел си е загубил ума, трябва да се направи нещо по въпроса“, продължава Ходорковски.

През 2003 г., когато Ходорковски притежава нефтения гигант “Юкос“ и е сред най-богатите хора в Русия, той се появява на прием в Кремъл без вратовръзка и влиза в конфликт с Путин пред всички присъстващи. Руският президент така и не му прощава, смята бившият бизнесмен. Между 2003 и 2013 г. олигархът лежи в руски затвори по обвинения в данъчна измама и кражба. Преди пет години Путин го помилва. В първия си ден на свобода Ходорковски вече е в самолета за Лондон, където се подвизават много други руски бизнесмени.

Той успява да запази част от състоянието си и сега спонсорира независима руска медия, разследвания и проекти, свързани с опазването на човешките права в Русия, но никога не се е връщал в страната.

През 2015 г., две години след освобождаването му от затвора, Ходорковски е обвинен в убийството на кмета на град Нефтеюганск Владимир Петюков, извършено през 1998 г. Според прокуратурата Ходорковски е наел убиец, защото кметът не изисквал “Юкос“ да плаща по-високи данъци.

Анализирайки последната реч на Путин, Ходорковски отбелязва, че ядрените оръжия, представени във видеото, което върви, докато президентът говори, всъщност не са нови. Още по времето на Съветския съюз учените разработват подобни оръжия, но решават да не ги включат в държавния арсенал, защото могат да бъдат опасни не само за врага, а и за руснаците.

“Според мен Путин демонстрира, че вече не се интересува от Русия. Той се вижда като играч на световната сцена, заплашва чуждите държави и ги принуждава да го обичат“, казва Ходорковски. “Тази любов така и не се осъществи след конфликта в Украйна и действията му в Сирия. Така че той казва: “Така ще ви накарам да ме обичате.“

“Преди се надявах, че никога няма да видим трета световна война, но сега не съм толкова сигурен.“

Единственият начин това да бъде предотвратено е руснаците да поискат и да се борят за политическа реформа и установяване на истинска парламентарна демокрация.

Путин никога не е виждал война със собствените си очи, добавя Ходорковски.

“Съветниците му позволяват да гледа твърде много военни филми, но той никога не е виждал истинска война, която би донесла кръв и смърт по целия свят.“