През последните 10 години международната общност е похарчила за хуманитарни цели, за поддържане на мира и подпомагане на бежанците $233 милиарда. Това съобщи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на форум на Общото събрание на международната организация. 

Такива огромни разходи биха могли да бъдат избегнати чрез превантивна дипломация, отбеляза Гутериш.

Може да компенсираме всички тези финансови разходи, но човешкият живот няма да се върне. Ето защо, вместо да реагираме на кризи, трябва да инвестираме повече в тяхната превенция, каза той.

Според Световната банка ефективните превантивни мерки ще позволят на международната общност да пести годишно от $5 милиарда до 70 млрд. долара.

ООН трябва да предостави изчерпателна всеобхватна подкрепа на държави преди, по време и след конфликтите, но днес организацията не разполага с всички необходими ресурси, каза Гутериш. Във връзка с това той призова държавите-членки на ООН да увеличат уставния капитал на създадения през 2006 г. Фонд за укрепване на мира от 250 милиона на 500 милиона долара.

Разходите, обявени от Гутериш, са нищожни на фона на пораженията, нанесени от войните и военните конфликти. Според обявени в средата на м.г. данни на Световната банка, шестгодишната война в Сирия е коствала икономически щети за държавата в размер на $226 милиарда, малко по-малко от похарчените от ООН за десетилетие. Жертвите в Сирия надхвърлят 320 000 души, а над половината от населението на страната е разселено.

Започнатата от администрацията на президента Джордж Буш война в Афганистан в отговор на атаките от 9/11 струва до момента 1.07 трилиона долара, съобщиха американски анализатори.