В национален мащаб се търсят 15 000 души, а само във федералната провинция Баден-Вюртемберг през тази и следващата година трябва да бъдат назначени 1800 нови полицаи. На този фон появилите се на поредното агитационно мероприятие 15 заинтересовани изобщо не вдъхват надежди, че свободните места ще бъдат запълнени. И неизбежно критериите, по които се подбират кадрите, стават по-малко строги.

Така например, досегашната пълна забрана за видима татуировка по телата на униформените отпада – ако картинката е дискретна, няма проблеми да се изпълняват служебните задължения и с нея. А новаците може и да не са съвсем перфектни в правописа, но в това отношение колкото и да се снижават изискванията, не могат да отпаднат напълно – търсачите на млади полицаи в провинция Райнланд-Пфалц, потърсили попълнения в училищата, се сблъскали с прекалено голяма неграмотност, за да си затворят очите.

За необходимостта от увеличаване на броя на полицаите има очевидни причини – терористичните заплахи, притокът на бежанци, нарастващият брой масови събирания. Същевременно проучвания сред гражданството сочат, че и то настоява за повече сигурност. Но откъде да се намерят кандидати? Полицейската академия в Хамбург, която е една от най-модерните в страната, се е захванала с мащабна офанзива, за да привлече повече млади хора, търсейки включително нестандартни начини да ги убеди колко интересна е професията. Наред с традиционните акции по училища и образователни панаири, се прибягва към раздаването на рекламни картички по кръчми и кина. А съдържанието им дори може да стъписа някого, щом призовават, например, „Окови ме!“ или съобщават, че „83 процента от мъжете не могат да устоят на жените в униформа“.

В германската полиция има хиляди свободни места.

Имиджът на полицията трябва е такъв, че да привлича младите хора. Което „чарът“ на канцеларската работа или безцеремонността в името на закона няма как да постигнат, отбелязва ръководителят на академията в Хамбург Томас Модел. Неговото намерение е в бъдеще да пусне по дирите на потенциалните кандидати специални „търсачи на талнти“, които биха били в състояние да вербуват изкушените от полицейската работа фризьори или автомонтьори. „Все пак полицията в Германия отдавна се числи към средната класа“, подчертава Модел.

Обучението на младши служители трае 30 месеца, на старши – 36. Основното изискване към кандидатите е да не са престъпвали закона, освен това от тях се очаква да съблюдават принципите на свободната  демократична държавност. Трябва да отговарят, естествено, и на определени физически критерии – за ръст и за  за добро зрение. И трябва да преминат няколко теста, за да бъдат допуснати до обучението. Могат и да не бъдат германци, но трябва поне осем години да са живяли в страната легално и да владеят езика говоримо и писмено.

Свободните места едва ли ще се попълнят, смятат обаче от полицейските синдикати, въпреки включването на темата и в коалиционния договор на двете големи партии в Германия. В следващите години предстоят масови пенсионирания (на между 30 и 40 процента от персонала), а интересът към професията остава нисък и вече се обсъжда дори и вариантът с назначаването на обучаващи се за редови полицаи. Или пък и на по-нисички служители – провинция Мекленбург-Предна Померания, например, вече е отменила изискването за ръст от минимум 1,65 м, а Шлезвиг-Холщайн приема и с по-ниски оценки в дипломите. „Само“ по финансов път новаците няма как да бъдат съблазнени, дори ако работят в сферата на високите технологии – с начална заплата от около 1000 евро нето, при положение, че концерни като „Сименс“ предлагат поне два пъти повече.