Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германските социалдемократи подкрепиха сформирането на широка коалиция с десницата. Така те отварят пътя за четвърти пореден канцлерски мандат на Ангела Меркел.

Това стана ясно от обявените днес резултати от гласуването на членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Всичките 463 723 партийни членове имаха право да подкрепят или отхвърлят сформирането на широка коалиция. Гласуването, което започна на 20 февруари и приключи на 2 март, стана по пощата. Разходите се изчисляват на 1,5 милиона евро.

Броенето на гласовете започна снощи в 22 часа и продължи до 9 ч днес. За целта бяха взети назаем специални машини за отваряне на пликове. Всяка от тях тежи по 100 кг и е с капацитет да отваря по 20 000 плика на час.

След това цялата нощ 120 доброволци партийни членове брояха бюлетините под надзора на комисия и нотариус.

Никой от участвалите в преброяването на бюлетините нямаше право да напуска партийната централа в Берлин – дом “Вили Бранд”, докато процедурата не приключи окончателно.

Олаф Шолц, който от 13 февруари е временен председател на ГДСП след подадена оставка на Мартин Шулц, обяви резултата от вота.

От всичките 463 723 партийни членове правото да гласуват са упражнили 378 437 души. Броят на невалидните бюлетини е 14 943, впоследствие са били открити още 561 нередовни бюлетини.

От редовно гласувалите сформирането на широка калиция са подкрепили 239 604 души, против са били 123 329 партийни членове.

В проценти това означава, че “за” са се обявили 66,02 на сто, “против” – 33,98 на сто.

“Вече имаме яснота. ГСДП ще участва в правителството”, заяви Олаф Шолц. На журналистически въпрос дали Меркел е узнала резултата от вота на членската маса от телевизията, той отговори, че след преброяването на гласовете лично я е информирал в телефонен разговор.

Така 161 дни след провеждането на парламентарните избори на 24 септември м. г., най-дългият период в историята на ФРГ на преговори по съставяне на кабинет, този процес навлиза в последната си фаза.

Сега на ход е федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той трябва и със сигурност ще го направи да предложи на парламента да избере Ангела Меркел за канцлер. Като вероятна дата се сочи 14 март.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.