„Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, след комисията в парламента разбраха истината. Тя произнесе политическа реч, в която напада председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Тази реч е написана и повтаря пресконференция на ГЕРБ от преди три дни“, заяви в студиото на БНТ тази сутрин председателката на БСП Корнелия Нинова.

Тя очаква скандалът да продължи да се разраства по международна линия.

Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Когато си председател на Съвета на ЕС, това е голям проблем за Борисов. Премиерът и правителството ни изложиха пред Европа и поставиха международен проблем. Поставиха държавата на колене пред едно лице и волята й какво ще реши за нейния договор“, коментира Нинова.

Лидерката на БСП изрази опасение, че при този скандал банките ще се оттеглят от сделката.

"Тази защита, в която се хвърли ГЕРБ към Гинка, показва, че те стоят зад нея и са знаели за сделката. Това показва и доклад на ДАНС, които са информирали Министерския съвет още през септември".

Нинова каза още, че въпросът е принципен, защото някой купува 1/3 от преносната мрежа на България, което е въпрос на националната сигурност.

"Някой ще купува през сметките за ток живота на 3 милиона българи, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, по какъв начин. Как ще се връщат тези пари, дали няма да се връщат през увеличение на сметките за тока на българите? Много въпросителни, малко отговори и всичко това създаде тази ситуация."

Според Нинова в тази сделка правителството би трябвало да гарантира поне три елемента. Първият е националната сигурност - да се знае, че който купи тази компания, няма от него да зависи, че някой ден би могла да бъде изключена тази част от електропреносната мрежа. Вторият е гаранцията за хората - цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт. Третият - някой да понесе отговорност за състоянието, до което беше доведен този случай - политическа и друга отговорност, ако се наложи.

Държавата е лош стопанин, но когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин“, каза Нинова.

Лидерът на БСП попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели.

„При нас не може, защото този, който е начело на държавата, нещо бърка“, коментира председателят на БСП. Тя подчерта, че дори в Европа тенденцията е да се връща държавното участие и тя да има роля в ключови сектори.