Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края на следващата седмица в Прага. Това става ясно от писмо, разпратено до медиите от "Инерком".

"Веднага след приключването на преговорите ще получите информация за хода на разговорите и взетите решения", съобщиха от компанията, чийто едноличен собственик е 43-годишната Гинка Върбакова.

Компанията беше избрана за купувач от чешката държавна компания ЧЕЗ за собственик на бизнеса й в България. Потребителите на услугите на най-голямото електроразпределително дружество са близо 3 милиона. Сключен е предварителен договор между "Инерком България" и ЧЕЗ, като Върбакова е платила 5 милиона евро от цената, която се спряга за над 320 милиона евро, почти цялата от която ще бъде платена с кредити. 

За варианта държавата да влезе в ЧЕЗ съобщи премиерът Бойко Борисов, като дори обяви, че става дума за контролен пакет. Надзорният съвет на ЧЕЗ обяви, че процедурата е приключила. Върбакова обеща да преговаря.

На съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол над службите обаче, Върбакова съобщи, че съгласно клаузите на договора е забранено на "Инерком България" "в дългосрочен план" да продава акциите на придобитата компания на ЧЕЗ.

"Държавата може да закупи и 100% от акциите на ЧЕЗ. Зад красивия параван за пазарна икономика и лозунга "Държавата е лош стопанин" подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времето на управлението на Симеон Сакскобурготски и ДПС и сега се чудим какво да правим. Това е истината“, заяви министърът на отбраната Красимир Карачанов в парламента преди ден.

Коментари

Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Не разбирам защо,

с част от моите пари ще субсидират 100% частен бизнес. Всъщност кое е по-опасно за държавата – некомпетентен Министър - председател, с два пъти по-некомпетентен екип или бизнес дама, за която има съмнение за некомпетентност изразена от екипа на министър – председателя?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

В КАЧЕСТВОТО НА КАКВА

леля Гинка ще защитава интересите на БЪЛГАРИЯ.. В "частната" сделка според УЖ управляващите ни..!! Кой и делегирал права? Чл. 1-ви на БОКОБАШИ или ПРЕМИЕРИНА НИ СЛЪНЦЕ - "В държавата става, това което АЗ кажа!". Това ли е основанието? Клела ли се е в Конституцията, че ще спазва Я СПАЗВА НЕЯ и ЗАКОНИТЕ , и ще ЗАЩИТАВА ЛИ ПРАВАТА НА РОБИТЕ, които си пазарува? Криейки се зад банкова тайна и не казваща ОТКЪДЕ СА И ПАРИТЕ... А на жълтите павета - ни вувузели, ни бяло пиано, ни хилава цица.. ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ ЗАДКУЛИСИЕТО!!! Щото вувузелите БЯХА и ВСЕ ОЩЕ СА ФАНФАРИ!!
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Според мен

печеливши са Гинка Върбакова и ЧЕЗ, защото от небето им предлагат 108 мил. €. След време държавата ще установи, че няма никаква полза от акциите и ще трябва да ги предложи за обратно изкупуване на Гинка Върбакова на пазарни цени, но не по-скъпи от стойността им към днешна дата. Така Върбакова ще спести лихви от намаленият кредит, а за останалата сума, вероятно ще се бори за по ниски лихви, защото държавното участие дава сигурност на банките. Така някой с един изстрел улучват по три заека.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Гляма грешка ще е според мен

Гляма грешка ще е според мен връщането на държавата като собственик на ЕРП! Сега вече и политици ще се месят в бизнеса с тока и окончателно ще изгоним и най-смелите инвестиции!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ВИЖ СИ КАК

и малките инвеститори вече затварят заводи и си бият камшика от България.. И отсега нататък ли за присъединяване към мрежата ще са нужни 9 МЕСЕЦА, 60 хил- лв. и СЕДЕМ разрешителни.. Щото това време и пари е при присъствието на ДЪРЖАВНА ЧЕЗ ЧЕХИЯ - като смел "ЧАСТЕН" инвеститор в България.. За последните 10 години чуждите инвестиции в България са паднали.. ДВАДЕСЕТ ПЪТИ..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.