Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края на следващата седмица в Прага. Това става ясно от писмо, разпратено до медиите от "Инерком".

"Веднага след приключването на преговорите ще получите информация за хода на разговорите и взетите решения", съобщиха от компанията, чийто едноличен собственик е 43-годишната Гинка Върбакова.

Компанията беше избрана за купувач от чешката държавна компания ЧЕЗ за собственик на бизнеса й в България. Потребителите на услугите на най-голямото електроразпределително дружество са близо 3 милиона. Сключен е предварителен договор между "Инерком България" и ЧЕЗ, като Върбакова е платила 5 милиона евро от цената, която се спряга за над 320 милиона евро, почти цялата от която ще бъде платена с кредити. 

За варианта държавата да влезе в ЧЕЗ съобщи премиерът Бойко Борисов, като дори обяви, че става дума за контролен пакет. Надзорният съвет на ЧЕЗ обяви, че процедурата е приключила. Върбакова обеща да преговаря.

На съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол над службите обаче, Върбакова съобщи, че съгласно клаузите на договора е забранено на "Инерком България" "в дългосрочен план" да продава акциите на придобитата компания на ЧЕЗ.

"Държавата може да закупи и 100% от акциите на ЧЕЗ. Зад красивия параван за пазарна икономика и лозунга "Държавата е лош стопанин" подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времето на управлението на Симеон Сакскобурготски и ДПС и сега се чудим какво да правим. Това е истината“, заяви министърът на отбраната Красимир Карачанов в парламента преди ден.