Царските конюшни ще получат статут на културна ценност, обявиха министърът на културата Боил Банов и зам.-кметът на София Тодор Чобанов на съвместна пресконференция. Те представиха предложенията на Столична община за даване на статут на културна ценност на важни обекти и връщането на статут за такива, на които е бил отнет.

Изключително важно е обектът да бъде защитен. Очакваме в кратки срокове да имаме развитие. Малко хора знаят, че цялото съдържание на Царските конюшни е в Музея за история на София и го съхраняваме, каза още Тодор Чобанов.

Почти готови сме, пуснали сме писмо за намиране на всички собственици, голям обем работа е свършен. Институтът за културно наследство смята, че Царските конюшни имат качествата да бъдат обявени за паметник на културата, заяви и Боил Банов.

По думите на Банов от Министерството на културата са съгласни с "механизма на стимулирането, тъй като е много рестриктивно законодателството по отношение на собствениците, с много големи изисквания, без да са намерени механизмите те да бъдат подкрепени за намиране на доброто решение".

Подготвя се законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.

"Освен оптимизация на процедури, смятаме, че е крайно време да се подобрят стимулите за собствениците. Собствениците да бъдат освободени от данък сгради“, смята Тодор Чобанов, който допълни, че трябва да има регистрация всяка година за това освобождаване.

Все още не е приключен напълно проектът за дигитализация на 1400-те обекта в София със статут на културна ценност. 

"Двойната къща“ на бул. "Васил Левски" ще бъде възстановена цялостно, с необходимите материали по проект, одобрен преди няколко години. "Искам да поздравя собственика, който положи усилия, осъзна ключовата функция на къщата с оглед на централната градска част. Имаме разбирателство“, посочи Банов.