Оставки на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) поискаха от фондация "Четири лапи". Причината - БАБХ незаконно е иззела и умъртвила 124 екзотични птици с мотива, че може да са заразени с птичи грип, без да са им направени каквито и да е било изследвания.

"Настояваме за #оставка на изпълнителния директор на агенцията Дамян Илиев и на директора на ОДБХ-София (Отдел "Безопасност и качество на храните") Камен Николов", призоваха от фондацията, която се грижи за животни в риск и бе в основата на спасяването на двете лъвчета Терез и Масуд от зоопарка в Разград и изпращането им в спасителен център в Холандия.

Агенцията по храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк. Пернатите, сред които е имало и защитен вид, са били конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин, разказва бТВ. Животните са избити, въпреки че не е имало данни, че са болни, каквито съмнения имали от Агенцията по храните.

От БАБХ сами съобщават, но чак на 26 декември, за "акцията" - постфактум, след като птиците вече са умъртвени. Задържането им е станало още на 20 декември. От БАБХ описват своята версия:

"На 20.02.2018 г. незаконен транспорт на зоо животни за България е спрян на ГКПП Дунав мост II. Животни от видовете алпаки, мечета плюс птици - гъски, патици, гълъби и патета, са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус.

Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.

Поради съмнения за наличие на екземпляри от защитените видове е уведомена РИОСВ-Монтана, при което животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и настанени в Зоологическа градина-София-град.

Зоологическата градина разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от разпространение на заболявания в зоологическата градина.

През периода 2016-2018 г. високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз.

Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата).

Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания, опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците."

Птиците в действителност са били настанени в столичния зоопарк, който действа и като спасителен център. Това е станало със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Те са поставени под карантина. По закон само РИОСВ-Монтана може да ги изведе от парка, тъй като тя ги е настанила там. Били са умъртвени в животновъден обект в Радомир по-малко от два часа преди Административният съд в София да е излязъл с решение, с което е спрял изпълнението на заповедта на БАБХ за евтаназия на птиците. То е по жалба на директора на столичния зоопарк срещу умъртвяването на птиците без мотив. Така излиза, че БАБХ е привела в действие решението си, без да изчака това на магистратите.

Вместо това два дни по-късно екип на БАБХ пристига в зоопарка и без нужните документи изземва птиците, натоварва ги на микробус и ги откарва.

"Това е престъпно превишаване на правомощията", коментира Явор Гечев от "Четири лапи".

"Защо, ако имаше притеснение за здравословния статус на тези птици, то те не бяха евтаназирани още на границата на Република България, защо, след като те са настанени на място, на което има над 2 хиляди животни, и са поставени под карантина, на тях не бяха направени изследвания за определяне на здравословния им статус?", попита и Добромир Бориславов - директор на Столичния зоопарк.

Птиците са официално вписани, че идват от територия, на която не върлува птичи грип и са напълно здрави. Сред тях има черни лебеди, каролинки, нилски гъски, гълъби кинг, каквито не се отглеждат в страната ни, както и един вид защитен гъши лебед по вашингтонски образец и два вида защитени пернати по европейски регламент. Птиците са одобрени за пренасяне и търговия в Европа и всичко изглежда порядъчно, още повече че те са с колекционерска стойност и от изключителна ценност за всеки зоопарк по света, посочват от фондацията.

Оттам посочват, че имат неофициална информация, че акцията е отмъщение за зоопарка, от който "Четири лапи" и "Дивите животни" получиха съдействие за грижите за Масуд и Терез преди заминаването им за Холандия.

От БАБХ явно са нарочили зоопарка, защото днес ще му правят нова проверка, съобщават от фондацията.