Китайската комунистическа партия предложи да се премахне от конституцията ограничението поста държавен глава да се заема само два мандата от по пет години от един и същи човек, предаде Би Би Си. Така се дава възможността на сегашния лидер да оглави Китай и след 2023 година, когато изтича срока на втория му мандат.

Правилото бе въведено през 1990 година от тогавашния силен човек на Китай - Дън Сяопин. Целта бе да се премахне възможността да се издигне култ към личността, подобен на Мао.

"Централният комитет на Китайската комунистическа партия предлага да се премахнат от конституцията на страната разпоредбата, че председателят и заместник-председателят на Китайската народна република не могат да заемат поста повече от два последователни срока", се посочва в предложението, направено в неделя.

Днес ще има заседание на ЦК на китайската компартия, а на 5 март се очаква напълно да бъдат одобрени направените поправки в конституцията. Още на конгреса на компартията през миналага година бе укрепено положението и статута на най-влиятелния лидер след времето на Мао Цзедун.

Папа Си

Както е известно под ръководството на Си в страната бяха направени редица положителни икономически реформи и бе поведена категорична борба с корупцията. В същото време се забелязаха и нотки на национализъм и още по-голямо намаляване на правата на гражданите, припомня Би Би Си. Ликът на Цзинпин грее от милиони плакати из Китай, а той отдевна вече си извоюва прякора "Папа Си".

Смята се, че Си Цзинпин е станал по-силен от партията, коментират световните агенции. Досега никой от лидерите не смееше да се противопостави на мандатното правило и покорно сдаваше властта, а истинският управник бе политбюро. Явно вече нещата са се променили и партията ще бъде подчинена на лидера.

Анализаторите обаче предупредиха, че това, което първоначално изглежда като демонстрация на абсолютна власт, всъщност може да е признак на слабост, а Си очевидно не желае да позволи възхода на потенциален политически съперник, коментира Си Ен Ен.

Повечето експерти твърдят, че в партията има фракции - като така наречената "Шанхайска клика" около бившия президент Цзян Цзъмин и сега премахването на мандатите е само по себе си инструмент в ръцете на Си за преборване на фракционни врагове и потенциални съперници.

Това е послание към враговете, коментира Ричард Макгрегър, автор на "Партията: Тайният свят на китайските комунистически владетели".

Няма съмнение, че Си "изпраща предупреждение до своя враговете си на върха на партията, които са били засегнати от антикорупционната кампания", пише Макгрегър.

"Способността на Си да прокара това решение в краткосрочен план е несъмнена демонстрация на овладяването на всички лостове на властта. Но самият факт, че той чувства необходимостта да направи това, може лесно да бъде знак за нещо друго - че той се притеснява не толкова от съсредоточаването на още повече власт, отколкото, че се налага вече да задържи враговете си", коментира експертът, цитиран от Си Ен Ен.

Това би могло да доведе до раздори в паритята, тъй като онези, които се надяваха да преодолеят "бурята Си", сега нямат друг избор, освен да се борят срещу него за самозащита, допълва той. Като се отърве от правилото за мандатите, Цзинпин ще може да сдържа и неутрализира опонентите си, каза още Съливан.

"Но това ще означава още по-големи нива на репресии, както в обществото, така и в партийната върхушка", коментира той.

Си става Путин плюс

Китайският президент Си Цзинпин изглежда е консолидирал контрола си над властта, в. "Гардиън". Предложението, което беше отразено от китайската агенция Синхуа с 36 думи, му дава възможност да остане на власт през голяма част от следващото десетилетие и дори след това, подчертава британското издание. 

"Това е Путин плюс", заявява Бил Бишъп, издател на в. "Синосизм", посветен на китайската политика. "Докато Си е жив и Китайската комунистическа партия е на власт, Си ще бъде най-могъщият човек в Китай. И за разлика от Мао той ще бъде най-влиятелният човек в момент, когато Китай е по-могъщ, отколкото през последните няколко стотици години и само става по-могъщ", добавя Бишъп пред британското издание.

Нарастващото влияние на 64-годишният Си проличава и от друго съобщение - че "идеологията на Си Цзинпин", която през октомври миналата година вече беше включена в устава на Китайската комунистическа партия, ще бъде записана и в Конституцията на страната.

Президентът Си ходи често в най-бедните райони на провинцията, за да разпита как живеят хората.

През октомври експертите коментираха, че именно включването на идеите му в устава на управляващата партия прави китайския президент най-влиятелния лидер след Мао Цзедун.

Си Цзинпин обаче е изправен пред изключително сложни вътрешни и международни предизвикателства, включително все по-трудните отношения със САЩ, севернокорейската криза и икономическото състояние на страната, отбелязва в. "Гардиън".

От няколко месеца насам президентът Си Цзинпин премахваше всички пречки пред оставането си на власт толкова, колкото пожелае. Това му спестява и грижите по избиране на наследник, още повече, че действащотот постоянно ръководство на управляващата партия се състои от лидери над 60-годишна възраст, които така и не приеха следващото поколение, отбелязва френският в. "Паризиен". 

"Мисля, че Си Цзинпин ще стане доживотен император и Мао Цзедун на XXI век", прогнозира политологът Уили Лам от Китайския университет на Хонконг. "Ако здравето му позволи, може да остане на власт 20 години", добавя той. 

След като от пет години поставя свои хора на най-високите етажи на властта, се очаква Си Цзинпин да постигне назначението на своя приближен Ли Чжаншу на поста председател на парламента, смята експертът по Китай Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг. "Това му гарантира, че промяната на Конституцията ще премине без спънки", добавя той пред в. "Паризиен".

От избирането му начело на Китайската комунистическа партия в края на 2012 г. Си Цзинпин концентрира властта си по начин, невиждан в Китай от четвърт век. Той започна кампания срещу корупцията, при която бяха наказани над милион чиновници. Противниците му смятат, че тя е преди всичко начин за справяне с всички вътрешни противници, пише френското издание.

Перспективата за неограничено по срок управление на Си Цзинпин предизвиква в Китай опасения от ново управление на пълновластен лидер - а в чужбина предизвиква опасения от нова ера на враждебност и липса на сътрудничество, пише в. "Ню Йорк таймс".

Си разчита в битката с враговете на армията, която засега му е абсолютно вярна.

Си се опитва да си създаде имидж като добронамерен "баща на нацията", който работи за мирния възход на Китай, но решението на комунистическата партия да му даде възможност за трети мандат предизвиква опасения сред адвокати, университетски преподаватели, журналисти и бизнесмени. Мнозина от тях наблюдаваха с опасения как Си Цзинпин използваше властта си, за да изпрати в затвора десетки дисиденти, да подтиска свободното слово и да засилва контрола над втората по големина световна икономика.

Някои анализатори извън Китай изразяват опасения, че управлението на Си може да доведе до засилване на напрежението между Пекин и Вашингтон, в момент, когато САЩ се готвят да наложат мита на някои китайски стоки, да ограничат китайските инвестиции и да увеличат военния си бюджет, за да запазят превъзходството си пред китайската армия.

В управлението на предишните американски президенти, от Клинтън до Буш и Обама, доминираше становището, че подобряването на отношенията с Китай ще накара Пекин да се приближи към Запада. Вместо това Китай тръгна в обратната посока, отбелязва пред в. "Ню Йорк таймс" Джеймс Ман, автор на книгата "Фантазиите за Китай", в която предсказва подобно развитие на събитията.