СИМОНА РУСЕВА

Какъв живот води Владимир Путин? Дипломати, политици и историци се питат що за човек е стопанинът на Кремъл?

Мачо, властолюбив, непрестъпен, потаен, загадка дори за най-близкото си обкръжение – така го характеризира в най-новия си брой сп. “Нюзуик”. Той ще излезе на пазара на 1 август, но части от публикацията вече изтекоха в световните медии.

Корицата на новия брой на "Нюзуик", посветен на Путин

Изданието разкрива подробности от живота и навиците на “новия руски цар” след над 3-годишно собствено проучване из един потаен свят.

Путин е нощна птица, работи в “студените часове” и става към 11 часа, разкрива “Нюзуик”. 

За закуска му се сервират краве сирене, омлет, понякога каша от овесени ядки. Неизменно пие своя елексир - смляни зеленчуци или плодове, на които се маха единствено кората. Разрежда се с прясно мляко или минерална вода. За разлика от Обама, Путин обожава червеното цвекло. На трапезата му неизменно има яйца от пъдпъдък. За тях се твърди, че предпазват от рак, подсилват и половата мощ.

Всички хранителни продукти са екологично чисти. Те се доставят от стопанството на руската патриаршия.

След закуска Путин плува в продължение на 2 часа в басейна на резиденцията си в Ново-Огарьово. По негово нареждане тя беше основно ремонтирана през 2000 г. В миналото това е била лятната резиденция на сина на цар Александър Втори. Тя се намира на 30 км от Москва.

Руският лидер плува поне по два часа на ден.

Опасана е от 6-метрови зидове. Освен басейн и спортна зала, в землището има конюшня и, естествено, площадка за излитане и кацане на хеликоптери.

Докато Путин плува или укрепва мускули в спортната зала, министрите вече са пристигнали и го чакат търпеливо с документи, подредени в червени папки. Стопанинът на Кремъл оставя понякога дори собствените си министри да го чакат по 4 часа.

Появи ли се пред тях, Путин е изтукан. Той особено държи на тена си Постига го с редуване на топъл и студен душ. Костюмите му са шити по мярка, никога не са конфекция.

Резиденцията в Ново Огарьово е крепостта на Путин. Той ненавижда Москва – прекалено мръсна и шумна. В Кремъл се появява за официални срещи.

В резиденцията си президентът работи на масивно дървено писалище. На него няма компютър, тази техника е прекалено несигурна. Интернет ползва крайно рядко. Ненавижда и мобилните телефони. И те са издайници. Използва защитен стационален телефон.

Първото, което прави през работния си ден, започващ по пладне, е да прегледа донесените му три папки, изработени от червена кожа. По една с последни сведения на Федералната служба за сигурност, на Службата за външно разузнаване и на собствения му щаб.

Следва преглед на печата – първо най-важните публикации в руските медии, след това и в международните издания. Всичко е в оригинал. Путин знае перфектно немски език от времето, когато през 80-те години на миналия век е бил резидент на КГБ в ГДР. Впоследствие учи и английски. За усъвършенстването на този език всеки уикенд в Ново-Огарьово пристига преподавател.

Денят продължава със срещи с чужди гости, руски политици, понякога и с граждани. Те рядко траят повече от 15 минути.
Макар и на по-лек режим, Путин работи и през уикендите, но често в неделя е на църква, дори понякога се изповядва.

Любимите му настолни книги са “Иван Грозни” и “Петър Велики”.

На снимки Путин рядко може да бъде видян усмихнат. Лицето му в повечето случаи изразява равнодушие, дори скука. Ведрина настъпва единствено сред животни. Любимото му куче е черен лабрадор.

Путин почти никога не е усмихнат на снимките.

Когато руският президент е зад граница, всичко се носи от родината – от тоалетната хартия и кърпите за ръце и баня, до спалното бельо и хранителните продукти. Путин ненавижда чужда храна от страх, че ще го отровят. Дори когато е на официални визити – в САЩ, ФРГ или Франция, негови хора опитват приготвените блюда.

Неговото хоби е хокей на лед. На всеки няколко седмици той е на ледената площадка. Състезава се с доверени нему хора и такива от спецслужбите. По време на мач всички му говорят на “ти” и на малко име – Володя, но се обърщат към него и с “шефе”. Рядко, но се случва, съперници на отбора на Путин да са олигарси. Те обаче добре знаят основното правило – винаги трябва да губят.

Хокеят е любимият му спорт.

Семейството на Путин (61 г.) е табу за обществеността. Знае се само, че след 31-годишен брак през април той се разведе с Людмила (56 г.). Че има любовници, се говори под сурдинка. Самият Путин наскоро обяви на шега, че ще се ожени, едва когато намери половинка за бившата си съпруга.

Двете му дъщери Мария и Екатерина живеят в чужбина.

Самодържецът Путин живее и управлява като цар. Но докога?