Русия ще трябва да плати близо 50 милиарда долара обезщетение на съсобствениците на национализираната петролна компания ЮКОС, предаде Ройтерс.

Москва е изгубила делото, заведено от тях в арбитражен съд в Хага. Решението е взето на 18 юли, но бе огласено днес. Михаил Ходорковски обеща до часове да направи изявление по въпроса, макар да не е страна по делото.

Освен постановените от съда пари, руската държава трябва да плати и 65 милиона долара разходи по делото. Плащането трябва да започне от 1 януари 2015 г. В противен случай ще бъдат наложени тежки наказателни лихви. Москва почти сигурно ще обжалва присъдата.

Според в. "Комерсант" първоначалният иск на съсобствениците на ЮКОС е бил за 114 милиарда долара. Съдът е решил да удовлетвори малко по-малко от половината иск.

Случаят ЮКОС

Делото продължи почти 10 години и засяга един от най-големите търговски искове срещу Русия. Той бе заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група "Менатеп", чрез която Михаил Ходорковски контролираше петролния гигант и беше навремето най-богатият човек в страната. Днес групата е холдингова компания и се нарича "Груп Менатеп Лимитид" или Джи Ем Ел. Ходорковски, амнистиран след 10 години престой в затвора, обаче не е акционер в нея и не е страна по делото в Хага.

Той бе арестуван през 2003 г. и обвинен в неплащане на данъци в особено големи размери. Компанията, оценявана някога на 40 милиарда долара, бе раздробена и национализирана, като повечето й активи отидоха в държавната "Роснефт". В момента "Роснефт", както и нейният шеф Игор Сечин, са обект на международни санкции заради политиката на Русия в Украйна.

Според съда в Хага Русия е нарушила международна енергийна харта от 1991 г., в която има обвързващи я клаузи, засягащи инвестициите в енергийния сектор. На практика съдът признава, че компанията е експроприирана от руската държава.

Най-голямата част от обезщетението трябва да отиде при Леонид Невзлин, който имаше дял от около 70 на сто и избяга в Израел, за да не бъде преследван в родината си. Останалите четирима, притежаващи еднакви дялове, са Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски.

Руската страна настоява, че решението, заемащо около 500 страници, е неоснователно. Според Москва енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994 г., но тя така и не е ратифицирана от парламента в Москва и е действала само частично - в онези текстове, които не противоречат на конституцията и руските закони. Освен това според адвокатите на Русия съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят ЮКОС може да се урежда единствено в руската правораздавателна система.

През 2009 г. обаче тези аргументи бяха отхвърлени и според "Комерсант" в присъдата пише, че макар да приема, че ЮКОС се е опитала да скрие доходи чрез подставени структури в руската автономна република Мордовия, исканите от държавата суми са представлявали пълномащабна атака срещу ЮКОС и нейните собственици с цел да бъде докарана компанията до банкрут.

Руската страна твърди, че съдът не е взел предвид факта, че данъчни спорове се решават в трите страни, където са регистрирани засегнатите в делото компании - Русия, Кипър и Великобритания.