Шефът на кабинета на президента - Иво Христов, няма достъп до класифицирана информация. Това съобщи в предаването "Панорама" на БНТ тази вечер проф. Михаил Константинов. Това е абсурдно, президентът е човекът в държавата, който наред с премиера, получава такава информация и не  може човекът, начело на кабинета му, да няма такъв достъп, стана ясно от изявлението на Константинов.

Всеки, който няма такъв, трябва да го поиска, заяви математикът. 

Преди ден и премиерът Бойко Борисов спомена за липсата на допуск до класифицирана информация на Христов, което не му пречело да чете документи с гриф за секретност. За първи път новината за липсващия допуск на Христов се появи миналото лято, съобщена от Държавната комисия за сигурност на информацията.

Скандалът между Борисов и президента Радев избухна именно заради изказване на премиера, който определи Христов като "сив кардинал" и заяви, че помни този "медиен човек от телевизия БиБиТи - телевизията на Пеевски".

По думите на проф. Константинов, последвала е "хиперреакция на президента". 

В "Панорама" проф. Константинов, заедно с проф. Антоний Гълъбов и социалния психолог проф. Антоанета Христова коментираха скандал номер 1 от седмицата - разпрата между Борисов и Радев.

Според проф. Антоанета Христова още от момента, в който Радев се е появил на публичната сцена, вече имаме "двама човека със силно его, двама генерали, които тичат в една писта, търсейки изпъкването на фона".

Резултатът е такъв, че при тичането премиерът има доста повече точки, ситуацията го постави да е по-видим на международната сцена и направи така, щото президентът да се чувства леко губещ в това състезание, каза Христова.

За разлика от нея проф. Тодоров не вижда в скандала "някакво съревнование между двама мъжкари, които искат да се покажат пред публиката".

Така ще омаловажим ситуацията до степен на махленска кавга, проблемът е по-стар, още когато Народното събрание изкара Делян Пеевски за председател на ДАНС, проблемът е по-широк и това е проблемът за корупцията, за това кой движи истискикте неща в политиката, как се случват, какви договорки има, кой с кого работи, обществото отвреме навреме научава някакви малки парчета и не остава удовлетворено от по-сериозно решение, заяви проф. Тодоров.

За Христова Пеевски е метафора и "неслучайно двамата го използват във войната, означава, че зад нея няма информация за публиката и може да бъде разхвърляна на върха на копието".

Запитани дали премиерът или президентът ще кажат и какво знаят, освен намеци и въпроси, проф. Константинов заяви:

Няма да кажат всичко, което знаят, и слава богу.

Според проф. Тодоров в България има твърде много хора, които могат истински да свидетелстват, че всяка държавна обществена поръчка има цена и тя се определя в проценти, също както и европейските проекти - "и ето това е нашият проблем".