Няма да позволим на ГЕРБ да прави историческа интерпретация на фактите от историята ни и да се опитва да замита реалните проблеми на гражданите.

Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев в декларация от името на групата. Така той коментира искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов, за което вече управляващите събират подписи. Поводът за искането са декларацията на БСП, в която се казваше, че Народният съд е бил необходим и неизбежен. Автор на позицията се оказа именно Жаблянов.

"Трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, че много успешно, много умело използват историческите теми и връщането назад в историята в опита да покриват реалните проблеми на българските граждани в момента. Поздравявам г-н Биков, справяте се успешно. Друг е въпросът дали българските граждани ще го разберат. Това, на което ние категорично ще се противопоставяме, е на този ваш опит да изместите теми. Ако има тема, която трябва да бъде на дневен ред в българското Народно събрание днес и трябва да отнема енергията му и да нажежава страстите, това е защо в момента се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани", заяви Бойчев.

Според Тома Биков партийните органи на БСП не са в състояние да вземат ясно политическо решение. Той предложи на социалистите помощ по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие.

"Личното мнение може да се изразява, когато стоиш в зала като народен представител, затова не искаме оставката на Валери Жаблянов като народен представител. Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето", каза още Биков.