"След като си каза за Цеко Минев, Борисов да продължи с посочването на кукловодите зад офшорки, които мониполизират бизнеси у нас и има ли го Пеевски в списъка."

Това се посочва в декларация на Движение "България на гражданите" - партията, която бе основана от Меглена Кунева, днес се оглавява от Димитър Делчев и е част от Реформаторския блок.

Поводът за декларацията е вчерашното интеревю на министър-председателя Бойко Борисов пред бТВ, в което той говори за Пеевски и за това кой е реалният собственик на офшорката "Юлен" АД - концесионер на ски зоната в Банско.

От партията, бивш коалиционен партньор на ГЕРБ, призовават премиера да поеме отговорност за решението за изменението на плана за управление на Национален парк "Пирин", предизвикало месеци на протести. Оттам възразяват и срещу обявлението, че президентът Румен Радев кадрува за посланически назначения.

Ето го пълния текст на декларацията: 

"След като си каза за Цеко Минев, Борисов да продължи с посочването на кукловодите зад офшорки, които мониполизират бизнеси у нас и има ли го Пеевски в списъка.

Бойко Борисов да не бяга от отговорност за постоянните протести срещу неговото правителството, заради решението за Пирин. Проблемът не е в личността, а че властта, която ГЕРБ упражнява в последните 10 години, позволява на един човек да наложи монопол над няколко българските планини.

Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите" по повод твърдения на премиера, че причина за протестите са лоши отношения между "зелените  и Цеко Минев", а управляващите нямат общо.

Хората вече не вярват на това управление и на уверенията му, че строежи в Пирин няма да има. Точно в обратната посока действат депутатите му в парламента с опитите си за облекчаване на режима за строежи в планините и по черноморското крайбрежие.

Задкулисните договорки за назначения на посланици и кръвосмешението на институциите е тотално замитане на конституционния принцип за разделение на властите. Категорично се противопоставяме на това.

Президентът Радев трябва да се разграничи от думите на премиера за направени от него предложения за назначения или ако е направил такива в противоречие със закона, да ги оттегли, заставайки на страната на правовата държава."