15 руснаци, наети в Сирия от частна охранителна компания, са убити при взрив в оръжеен склад в базата им, съобщи в. "Гардиън", като цитира базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права.

Инцидентът станал в град Табия Джазира в североизточната провинция Дейр аз Зур.

Това е същият район, където на 7 февруари американците нанесоха въздушни удари срещу проправителствени сили. Твърди се, че при тази атака са загинали много наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) н Вагнер. Споменава се за между 200 и 600 жертви.

Компанията, в чийто склад станала експлозията, била натоварена с "охраната на петролни и газови находища, контролирани от сирийския режим". Името на фирмата не се съобщава. Не се уточнява и кога е станал този инцидент.

Руските охранители се движели заедно с правителствените сили към находищата на източния бряг на река Ефрат, контролирана от Сирийските демократични сили (СДС) - съюз на кюрдски и арабски бойци, подкрепян от САЩ.

От осерваторията смятат, че силите на режима се опитали да се доберат до оръжията в склада, но по случайност взривили замаскирана бомба. Загинали общо 23-ма души, като 15 от тях били руснаци. Останалите вероятно са от правителствената бригада "Ал Бакир".