Християндемократическият съюз (ХДС) направи болезнени компромиси  и плати висока цена при преговорите със социалдемократите по съставяне на широка управленска коалиция. В противен случай алтернативата би била да не се сформира правителство.

Това заяви снощи лидерката на ХДС Ангела Меркел в интервю за излъчваното всяка неделя и гледано политическо предаване “Берлин директ” на обществената телевизия Цет Де Еф. Меркел не изневери на стила си да говори без нападки по адрес на опоненти, а да поставя акценти върху важни за държавата теми.

Решението да се направят компромиси в името на стабилно управление е било взето напълно съзнателно както от Меркел, така и от ръководството на ХДС. В крайна сметка обаче като все още изпълняващата длъжността канцлер Меркел е поела отговорността за съставяне на правителство.

Тя категорично опроверга слухове, че след евентуално сформиране на широка коалиция щяла да се оттегли от властта. Ако не веднага, то най-късно след година – две. По време на предизборната битка миналата година тя се врече, че при победа на десницата на  вота ще управлява пълен мандат.

“Аз съм човек, който държи на думата си и изпълнява поети отговорности”, заяви Меркел.

Нещо повече. Коалиционният договор, който стана факт миналата сряда, предстои да бъде одобрен или отхвърлен при допитване до всичките над 460 000 членове на Германската социалдемократическа партия. Резултат се очаква на 2 март. Ако отговорът на “другарите” е "не", се задават предсрочни избори. В такъв случай Меркел изрази готовност отново да се кандидатира за канцлер.

Тя категорично обори и слухове, че щяла да се оттегли като председател на ХДС.

При вариант широка коалиция Меркел отказа да назове имената на шестимата министри от квотата на ХДС. Това трябвало да решат делегатите на извънредния конгерс на ХДС, свикан за 26-и февруари. Меркел обаче уточни, че не бивало всички министерски постове да бъдат поверявани на хора, надхвърлили 60-годишна възраст. Така тя намекна за подмладяване на управленския екип.

В името на истината трябва да признаем, че в редиците на ХДС има известно брожение срещу Меркел. Настоява се за смяна на поколенията на върха на партията. Тя обаче няма повод за тревога. Нейните привърженици са далеч по-многобройни от опонентите й. Дори отявлените ѝ противници Роланд Кох и Фридрих Мерц признават, че засега липсва алтернатива на Меркел.