Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц днес обяви, че оттегля кандидатурата си за поста външен министър в очакваната да бъде сформирана широка коалиция между десницата и социалдемократите.

Да припомним, че след приключването на коалиционните преговори тази сряда Шулц обяви, че ще поеме външно министерство. Днес обаче оповести промяната в решението си в писмена декларация. Не се появи лично, дори не се знае дали е в Берлин.

Според изтекла в германските медии информация Шулц не е предприел стъпката доброволно, а под натиска на партийното ръководство. Самият той признава в декларацията че е променил решението си след вътрешнопартийна дискусия и посочва в текста: “Ето защо обявявам отказа си да се включа във федералното правителство и същевременно искрено се надявам, че по този начин е сложен край на персоналните дебати вътре в ГСДП.”

Според запознати Мартин Шулц е бил принуден да промени решението си след земетръс в партийното ръководство. Разразила се е истинска битка, на Шулц е бил поставен ултиматум незабавно да загърби стремежа си да оглави германската дипломация.

Че е имало натиск, е вън от съмнение, ако се съди от снощното изявление на сегашния сружебен външен министър и съпартиец на Шулц Зигмар Габриел. Той обвини Шулц в погазване на обещания и дори хвърли обвинения към ръководството на собствената си партия: “Всъщност остава единствено съжалението, че при отношенията помежду ни вътре в партията липсва всякакъв респект, както и, че дадена дума вече нищо не струва.”

Габриел не посочи конкретно какви обещания са били погазени, но фактите са неумолими.

В началото на януари миналата година Зигмар Габриел доброволно се отказа от председателския пост на ГСДП, както и от кандидатура за канцлер. Всичко това в полза на Шулц срещу “мъжката му дума” в един бъдещ кабинет след изборите на 24 септември м. г. с участието на ГСДП Габриел да запази поста си на външен министър.

След като на парламентарния вот м. г. социалдемкротатите събраха едва 20,5 на сто подкрепа, най-лошият им изборен резултат в историята на ФРГ, Шулц категорично обяви, че партията му излиза в опозиция. Той се врече и че никога няма да стане министър в кабинет под канцлерството на Ангела Меркел.

И какво стана? Макар и месеци по-късно социалдемократите склониха на сформиране на широка коалиция под канцлерството на Меркел. Шулц пък обяви, че ще е външен министър, което най-много разгневи ръководството, дори членската маса. Не можеш непрестанно да сменяш позиции, такъв политик губи доверие.

И още. Щом обяви кандидатурата си за дипломат номер 1 на Берлин, Шулц оповести, че се отказва от най-високия пост в ГДСП в полза на фракционната шефка Андреа Налес. По този повод в края на месеца се свиква извънреден когрес. Очакванията са, че борбената Налес действително ще оглави ГДСП. Тя ще е първата жена начело на германските социалдемократи в 153-годишната им партийна история.

А какво ще стане с Шулц? Ще е редови депутат, загубил партиен пост и неполучил желано министерство.

По този повод в. “Билд” днес написа: “Шулц от 100 процента до нулата”. Не, съвсем не иде реч, че да си народен представител е нищо, напротив. По-скоро става дума за миналогодишния извънреден конгрес на ГДСП, когато Мартин Шулц беше избран със 100 процента от гласовете на делегатите. Такава подкрепа никой от предшествениците му не беше получавал.

Що се отнася до нулата, заради собствените си грешки и непостоянство Мартин Шулц загуби всичко, към което се стремеше. Най-вече доверието не само сред своите, а в цяла Германия. Така той сам подписа политическата си смъртна присъда.

Коментари

а Станишко?

Нали Шулц игра фронтмен на кампанията на Станишев. Няма да ставам евродепутат, няма да напускам НС.... а Моника Йосифова вече бе купила и ремонтирала жилището на Станишев в Брюксел... та и учителя същото. Социалисти сър!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.