С указ президентът Румен Радев освободи бившия шеф на НСО Ангел Антонов и назначи полк. Росен Тодоров за временен шеф на Националната служба по охрана (НСО), съобщиха от пресцентъра на президентството.

Антонов подаде оставка в края на януари, след като НСО стана обект на проверка за злоупотреби.

"Ген. Антонов е депозирал пред Президента на Република България писмо, с което желае да бъде освободен от поста. Решението на Министерския съвет e във връзка със съгласувателно писмо от администрацията на Президента, каквото е изискването на Закона за НСО", беше официалното съобщение по повод оставката на Антонов.

Със сигурност срещу генерала сега тече проверка от Военната прокуратура, макар че оттам не коментират. Според медии става въпрос за сигнали на двама негови подчинени, че се е разпореждал с държавни коли и бази, докато е ходил на лов.

Името на Антонов - типичен верен апаратчик на ГЕРБ, "въртян" преди това на ръководни длъжности в полицията, бе замесено и с нулевата реакция на службата по оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че са разхлабени болтове на служебния мерцедес. Това дори доведе до отказ на Панов да ползва службата и сега се вози с тойота на съда.

В президентството постъпили няколко сигнала срещу началника на службата и неговите служители, се разбра около оставката.

Росен Тодоров работи в НСО от 1992 г. Преди това е бил офицер в армията. От 2016 г. е зам.-началник на НСО.

Ето и визитката на Тодоров

Роден на 13.06.1968 г. в гр. Брезник, обл. Перник.
Семеен, с две деца.

Образование:

Полк. Росен Тодоров завършва ВНВУ „Васил Левски“ със специалност „Войсково разузнаване“.

Кариера:

Офицер от Българската армия от 1990 г. до 1992 г.
През 1992 г. е назначен на кадрова военна служба в НСО, като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, началник на сектор. От началото на септември 2016 г. изпълнява работа по вътрешно съвместителство като началник на отдел 03.
Със заповеди на началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание, както следва:
1993 г. – старши лейтенант;
1997 г. – капитан;
2000 г. – майор;
2003 г. – подполковник;
2006 г. – полковник.