Евросъюзът да може да санкционира Великобритания, ако Лондон наруши споразуменията за преходния период след "Брекзит". Това поиска Европейската комисия в проектодокумент, видян от EUobserver.

"Споразумението за оттегляне трябва да съдържа механизъм, който да позволява на съюза да прекратява някои облаги, произтичащи за Обединеното кралство от участието във вътрешния пазар, където сметне, че отнасянето на въпроса към Съда на ЕС няма да доведе до необходимите решения в подходящ срок", пише в документа.

ЕС търси гаранции, че Великобритания ще спазва споразумението по време на прехода, но това може да затрудни и без това тежките преговори. 

Лондон да "се въздържа по време на преходния период от каквито и да било действия или инициативи, които биха навредили на интересите на съюза", предупреждава още документа.

Той на практика представлява чернова на договора за преходния период след напускането на Евросъюза от Великобритания, поискан и от двете страни в преговорите. Договарянето на правомощията обаче ще бъде трудно.

Брюксел иска по време на преходния период всички евроинституции да запазят правомощията си по отношение на Великобритания, включително и Съда на ЕС. Обединеното кралство обаче няма да участва в никоя институция или орган на ЕС. Лондон иска да може да проверява и да отхвърля новите европейски правила, за които не е имал думата – нещо, което ЕС не приема.

Текстът трябва да бъде договорен и с Великобритания. Британският премиер Тереза Мей иска да приключи сделката за прехода до срещата на европейските лидери на 22-23 март. На нея се очаква държавните и правителствени ръководители да договорят насоки за втората фаза на преговорите, посветена на бъдещите отношения след Брекзит.