“Всеки от нас трябва да направи болезнени компромиси. Лично аз съм готова да го сторя, ако в крайна сметка предимствата се окажат по-големи от недостатъците”, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел продължава да е служебна канцлерка, след като Германия все още няма правителство след парламентарните избори, проведени на 24 септември м.г.

След провал на преговорите по съставяне на управленска коалиция между Християндемократическия съюз на Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз, либералите и зелените, сега текат преговори по сформиране на широка коалиция между консерваторите и социалдемократите. Те трябваше да приключат в неделя, продължиха и вчера, днес е второто продължение с надеждата да е последно.

Въпреки призивите на Меркел за компромиси както и за съставяне на кабинет, нейният заместник по партийна линия и премиер на федерална провинция Хесен Фолкер Бофие не изключва провал на преговорите.

“Възможно е да се разберем, но нищо не е сигурно”, заяви политикът.

Той проявявал разбиране по позициите на социалдемократите, но и избирателите на неговия Християндемократически съюз също очаквали да бъде осъществена предизборната програма на Съюза.

Според Бофие днешните преговори можели да се проточат и през нощта срещу сряда.

Прогнозите бяха, че през март Германия вероятно ще има правителство, но сега се очертава да се случи до края на февруари.

В тази посока се изказа и Андреас Шойер, генерален секретар на баварския Християнсоциален съюз, политически партньор  на Християндемократиеския съюз на Меркел. Двете партии винаги са заедно на избори, в управление и опозиция, наричат се Съюза.

“Тази нощ ще е дълга. Решение може да се постигне само по пътя на компромиса. Решение може да се намери ако е налице взаимно желание да обединим позициите си”, каза днес Шойер.

Препъникамъните са слагане край на срочните трудови договори и на двукласовата медицинска помощ. В Германия има два вида здравни осигуровки – гражданска и частна. Който се осигурява частно, плаща по-високи месечни вноски, но не чака час за преглед и лечение, приемат го незабавно. Лекарите пък получават по-високи хонорари, ако лекуват осигурилите се частно. Това социалдемократите категорично искат да се премахне и срещат разбиране сред избирателите си. От другата страна на барикадата са членовете и симпатизантите на десницата, предимно заможни германци. Те категорично не искат да бъдат лишени от по-високите си здравни осигуровки, които им гарантират бързи прегледи и лечение.

Има и още един проблем. След изборите през септември миналата година лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия излиза в опозиция и той никога нямало да приеме пост в кабинет на Меркел. Впоследствие обърна позоцията си на 180 градуса, което доведе до срив в покрепата на неговата Германска  соцалдемократическа партия - 18 на сто при 17 на сто за антиевропейската и дясноекстремистка партия Алтернатива за Германия.

Мартин Шулц днес е видимо оптимистично настроен.

В заключение – според наблюдатели най-вероятно десницата и социалдемкратите ще постигнат компромис и ще се стигне до сформирането на широка коалиция.

Ако това не стане, изходът е правителство на малцинството на десницата, което Меркел не желае или предсрочни парламентарни избори, което ще е прецедент в историята на ФРГ. И какво би станало, ако при предсрочен вот социалдемеократите загубят, а десните екстремисти наберат скорост?

Сега на ход е разумът. Но дори днес или утре десницата и соцалдемократите да се споразумеят по съставянето на широка коалиция, въпросът не е решен. Предстои всички над 440 000 членове на Германската социалдемократическа партия да гласуват за или против управление с десницата. По този повод в Конституционния съд постъпиха молби тази практика да бъде обявена за противоконституционна. Решението на най-висшата съдебна инстанция предстои.