Френските власти са подготвили ново законодателство, което ще позволи да се справят бързо с фалшивите новини по време на избори. Новината съобщи министърът на културата Франсоаз Нисан пред авторитетното "Журнал дьо Диманш".

Законопроектът за противодействие на фалшивите новини в интернет трябва да е приет до края на тази година.

Според нея новите съдебни процедури, предвидени в законодателството, ще позволят на властите да действат много бързо, когато фалшивата новина стане вайръл, особено по време на избори. Законопроектът идва, след като руски хакери и тролове се опитаха да спрат президента Емануел Макрон да бъде избран миналата година.

През април м.г. предизборната кампания на Макрон - тогава фаворит за втория тур на президентските избори във Франция, стана обект на атака от хакери. Обоснованите предположения бяха, че групировката за кибершпионаж е свързана с руското военно разузнаване.

След избирането си Макрон обяви, че ще бъдат подготвени правила за действие срещу фалшивите новини, които ще задължат социалните платформи да бъдат много по-прозрачни по отношение на спонсорираното съдържание. Сред предложенията е да се разкриват имената на спонсорите.